Göstermelik şirket devrinden sonra Ak Partili Mehmet Yarka’nın eski şirketinde neler olmuş birlikte bakalım. Kardeş Ahmet ile oğul Doğukan Yarka, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depreminin hemen ardından sahneye çıktıkları ve şirketin eski ilişkilerini pekâlâ sürdürdüklerini görüyoruz. Büyük deprem birileri için yıkım, diğerleri için bir fırsata dönüştüğüne tanık oluyoruz.

Yerel genel seçimlerin en büyük sürprizlerinden biri Şırnak’ta gerçekleşmişti, hatırlarsınız…

HDP’nin kaleleri arasında yer alan Şırnak yerel seçimlerini Ak Parti adayı Mehmet Yarka’nın kazanması olay olmuş, Ak Parti çehrelerinde sevinçle karşılanmıştı.

HDP saltanatına son veren Ak Parti adayı Mehmet Yarka kimdi?

Öğrendiğimize göre Yarka, uzun yıllardır Ankara’da inşaatçılık yapan bir müteahhitmiş. Uzun dediysek öyle pek de uzun sayılmaz gerçi.

Şirketi May İnşaat Taahhüt Müşavirlik ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2008 yılında Ankara merkezli olarak faaliyete geçmiş. Devletten ilk ihalesini 2011 yılında alarak işe koyulmuş. 15 yıldır Ak Parti’ye yakın, devlet kurumlarından sürekli olarak işler alıyor. Şirket, devletten sürekli iş almasına rağmen 2017 yılında Ahmet Yarka ile Hakan Yarka devralıyor. 2018 yılında şirketin çoğunluk hissesi Hakan Yarka tarafından Mehmet Yarka’ya devrediliyor. Bu devir sonrasında devletten alınan ihalelerin miktarı yükselmeye başlıyor!..

MÜTAAHHİT OLMAK VARMIŞ

Nedeni, nasılı bilinmez ama iktidar partisine çok yakın bir isim Yarka…

Mesela devlet kurumları haricinde aldığı tek bir ihalesi yok. Evet, şirketin tek ekmek kapısının devlet olduğu görülüyor.

Derken, 2019 Yerel Seçimlerinde partisinin adaylık teklifini kıramayarak Ak Parti Şırnak Belediye Başkanlığına aday oluyor. Mehmet Yarka. HDP’nin kalelerinden Şırnak’ta seçimleri kazanacağına kendisi de inanamamış olsa gerek siyasi etik gereği, May İnşaat’taki hisselerini seçimleri kazanmasından üç ay sonra, 6 Mayıs 2019 tarihinde devretmeyi akıl ediyor.

“Devretti” diyoruz ama, biraz sabredin komik bir devir olmuş…

Daha önce şirketin yüzde 51’lik 510 hissesini elinde bulunduran Mehmet Yarka, 10 hisseyi kardeşi Ahmet Yarka’ya, geri kalan, yüzde 50’lik 500 hisseyi oğlu Doğukan Yarka’ya devrederek eşit ortak haline getirmiş.

Siyasilerin aldıkları görev gereği tüm ticari işlerini devretme ritüeli malumunuzdur.

Yani, “Ben artık ticaretle ilişkimi kesiyorum” anlamına gelen bu etik tutumun ülkemizde bir karşılığı olmadığını ise birazdan resmî belgelerle gözler önüne sereceğiz.

GELSİN İHALELER AKSIN MİLYARLAR

Göstermelik şirket devrinden sonra Ak Partili Mehmet Yarka’nın eski şirketinde neler olmuş birlikte bakalım. Kardeş Ahmet ile oğul Doğukan Yarka, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depreminin hemen ardından sahneye çıktıkları ve şirketin eski ilişkilerini pekâlâ sürdürdüklerini görüyoruz.

Büyük deprem birileri için yıkım iken, diğerleri için bir fırsata dönüştüğüne tanık oluyoruz. Başlıkta dediğimizi tekrarlıyoruz. “Şarkın Kurnazları Şırnak’tan!” Şırnaklı bu aile şirketi 6 Şubat depreminin hemen ardından “acil kodu”ndan çıkılan deprem konutları yapım ihalelerinden liste başına yerleşiyor.

Şirketin deprem ihalelerinden aldığı pay “maşallah” dedirtecek kadar yüksek seyrediyordu. Şirket, ihale furyasında üç ihale üstleniyor ve kasasını dolduruyordu.

ÜÇ İHALEDE 6 MİLYAR TL

Hatay İli, Kırıkhan İlçesi Karataş Mahallesi 2. Etap 1132 adet Konut İnşaat ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi:

31 Mayıs 2023

İhale bedeli: 2 milyar 244 milyon 210 bin TL…

Gaziantep İli, İslâhiye İlçesi 3. Etap 1. Bölge 1115 Adet Konut İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi.

10 Nisan 2023.

İhale bedeli: 2 milyar 18 milyon 200 bin TL

Hatay İli 2'nci Etap Kırsal 500 Deprem Konutu Yapım İşi…

31 Mart 2023…

İhale bedeli: 1 milyar 672 bin 973 bin TL

Bu üç ihalenin toplam rakamı çarpıcı: 5 milyar 935 milyon 383 bin TL…

May İnşaat’ın ticari başarıları bulunla da sınırlı değil. Yazımızı uzatıp sıkmamak için bir sonraki bölümde Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka’nın ticari dehasını gözler önüne sermeye devam edeceğiz. Bu sefer otobüsümüze alacağımız konuklarla birlikte May Şirketi’nin resmi ortalıklarla neler başardığı konularını anlatacağız.