Avcılar Belediyesi’nin CHP’li Başkanı ayda ortalama 42 milyon TL harcarken, MHP’li Silivri Belediyesi aylık 1 milyon 250 bin TL ile bu ihtiyacı çözmüş. Aradaki fark muhtemelen fakir-fukaranın cebine girmiştir…

Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Konumuz pek tabii avcılar Belediye eski Başkanı Hanay Handan Toprak Benli…

Hanay hanımın geçtiğimiz günkü yazımızda gezi ihalelerini ele almış akıl almaz hayali turlarını anlatmıştık…Bugünkü konumuz ise belediyelerin adeta bir arpalık haline getirdiği çöp toplama ihalelerini anlatacağız. Vereceğimiz rakamlara aklınız karışacak, isyan edeceksiniz ve eminim ki şu soruyu hala sormayacaksınız: Hukuku nerede?

Devlet nerede?

Denetim görevindeki muhalefet nerede?

Belediyelerde çöp toplama işi 2000’li yıllara kadar kendi uhdelerinde gerçekleştiriliyordu. Yani, söz konusu tarih diliminde çöp toplama ihalesi diye bir kalem söz konusu değildi. Zamanla birlikte çöp toplama işi özelleştirilmeye başlandı. Başta makul kabul edilen bu işlem yıllar geçtikçe adeta bir avantalanma aracına dönüşüyordu ki öyle oldu…Ne demek istediğimizi birazdan daha net bir şekilde anlayacaksınız.

Uzatmadan konuya girelim ve devam edelim. Birazdan anlatacaklarımdan sonra “bu rezalet neden gündeme gelmedi, neden soruşturma açılmadı “diye sormak size kalsın!

Şu sıralar çete kurmak, belgede sahtecilik ile rüşvet ve irtikap suçlamasıyla tutuklu bulunan CHP’li Dr. Hanay Handan Toprak Benli, Avcılar’da beş yıl boyunca saltanat sürdü. Evet, “saltanat sürdü” diyoruz ve ihalelerimize geçiyoruz.

ÇÖPE MİLYAR HARCAMIŞ

Belediye Başkanı Benli, ilk çöp ihalesini 2015 Ocak ayında gerçekleştiriyor. İhale süresi 24 ay olarak açıklanıyor. İhaleye tek geçerli teklif veren Tomurcuk Yapı İnşaat şirketi 115 milyon 999 bin TL teklifle kazanıyor. Avcılar Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin 281 milyon TL olduğunu hatırlatalım. Ve bir diğer çarpıcı veriyi unutmadan geçmeyelim. 2015 Ocak ayında dolar kuru 2,33 TL. Avcılar belediyesinin cesur yürekli yöneticileri çöp ihalesi için ayırdığı ödenek tamı tamına 49 milyon 785 bin ABD dolar oluyor. Yanlış okumadınız evet aynen böyle. Peki güncel karşılığı nedir derseniz: 1 milyar 329 milyon TL. Yani, yani ayda 42 milyon liralık bir çöp toplama işinden bahsediyoruz…Bakın bu ihale gizli-kapaklı değil. Aynen EKAP’ta yayınlanıyor… Nedense, muhalefet duymuyor görmüyor, Sayıştay Başkanlığı duymuyor görmüyor, muhalif Ak Partili meclis üyeleri ise dünyadan habersiz yaşıyor.  Avcılar Belediyesi’nin resmen içi boşaltılıyorken ilgililerin bundan habersiz olacağına inanmak ancak saflıkla açıklanır gibiydi.

 ÜÇ MAYMUN ÜLKESİ

Neyse biz devam edelim… Avcılar Belediyesi’nin çöp ihalesinin süresi tamamlanıyor. Belediyemiz yeni bir ihaleye çıkıyor. Doğal olarak yine Tomurcuk Yapı karşımızda yerini alıyor. Yine tek katılımcı olan firmamız 30 aylık çöp toplama ihalesini 136 milyon 997 bin TL teklifle kazanıyor. Dolar kurumuz: 3,80 TL. Belediyemiz, 24 aylık çöp toplama ihalesini yine aynı firmaya toka ediyor, ama bir farkla! Memnuniyet hat safhaya ulaşmış olsa gerek hatırı sayılır bir indirim uygulanıyordu. İhalemizin güncel dolar tutarı: 36 milyon 51 bin dolar… Güncel rakamla: 962 milyon 922 bin TL.

Tatlı para değil mi?

Özetleyecek olursak Handan Hanım döneminde sadece çöp toplama hizmeti için 2 milyar 292 milyon 686 bin TL harcanıyordu. Dolar üzerinden ilerleyecek olursak aylık giderin 2 milyon 74 bin dolar olduğu gerçeğiyle yüzleşiliyordu…

ADAM KITLIĞI VAR AMA

Belediyelerimizde buna benzer tonla ihale olduğunu bilmenizi istiyoruz… Belediyeler başkanların adeta çiftliğidir.  Peki, kendi uhdesinde bu hizmeti yapan belediye yok mu? Var, hemide Handan Hanım ve ekibinin belediyeyi ne kadar zarara uğrattığına bir kanıt niteliğinde… Silivri Belediyesi’nin MHP’li Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 2019 yılında makama oturur oturmaz ilk iş olarak çöp ihalelerini kaldırmak oldu. Gerekli personel ve araç-gereci kendi imkanlarıyla temin ederek bu hizmeti belediye bünyesinde gerçekleştirmeye başladı. Yılmaz, 4,5 yıldır bu hizmeti bu yöntemle oldukça başarılı bir şekilde yapmakta. Avcılar’dan hem nüfus olarak hem yüzölçüm olarak çok daha büyük olan Silivri Belediyesi yılda kaç para harcayarak çöp işini çözmüş acaba?

Hadi tahmin ediniz?

Tahmin edemezsiniz!

Silivri Belediyesi, 5 milyon TL personel, 10 milyon da yakıt harcaması yaparak 15 milyon TL ile çöp işini çözmüş…

Avcılar Belediyesi’nin CHP’li Başkanı ayda ortalama 42 milyon TL harcarken, MHP’li Silivri Belediyesi aylık 1 milyon 250 bin TL ile bu ihtiyacı çözmüş. Aradaki fark muhtemelen fakir-fukaranın cebine girmiştir…

Başlığımın arkasındayım, kimse kusura bakmasın. Handan Hanım ve benzerleri hapiste çürümeli ki sıradaki hokkabazlara ibret-i alem olsun!