Ercan Çankaya - Haber Merkezi

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın ilk dört maddesini hedef alan ifadeleri kamuoyunda infial uyandırmaya devam ediyor.

Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söylemiş; konuyla ilgili şunları söylemişti.

Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı anladınız mı? 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde.

Yapıcıoğlu, sadece 4. maddenin değiştirilmesini istediklerini söylese de ilk 3 maddeyi değiştirme niyetleri yoksa neden 4. maddeyi değiştirmek istedikleri tam olarak anlaşılamadı.

Zihninin arkasında başka planlar var

TBMM Grup Başkanı, Gelecek Partisi Parti Yönetim Kurulu (PYK) Üyesi Selçuk Özdağ da Samimi Haber’e yaptığı açıklamada “Yapıoğlu’nun zihninin arkasında başka planlar olduğunu” söyledi.

Yapıcıoğlu’nun ve başkanı olduğu HÜDAPAR’ın Türkiye ismine ve üniter yapıya karşı olduğunu dile getiren Özdağ, anayasanın ilk üç maddesinde devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olarak şeklinin tanımlandığını, başkentin Ankara ve milli marşımızın da İstiklal marşı olduğunun vurgulandığı belirtti ve Yapıcıoğlu’nun bunlardan hangisine karşı olduğunu sordu. Özdağ, ayrıca Yapıcıoğlu’nun ilk 3 maddeyi değiştirilebilir kılarak devletin başkentini mi değiştirmek istediğini, Washington, Moskova ya da Pekin mi yapmak istediğini sordu.

Özgür Özel: CHP gelince rakı 140 lira olacak Özgür Özel: CHP gelince rakı 140 lira olacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu ve bunun anayasanın ilk 3 maddesinde güvence altına alındığını belirten Özdağ, Yapıcıoğlu’nun bu maddelerden mi rahatsız olduğunu sorarak AK Parti’den ve MHP’den de Yapıcıoğlu’nun bu beyanatına karşı bir açıklama gelmemesini eleştirdi.

Yapıcıoğlu, özgürlükçü laikliğe karşı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” hatırlatan Özdağ, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir” dedi. Özdağ, Yapıcıoğlu’nun demokratik, özgürlükçü laikliğe, “senin dinin sana, benim dinim bana” anlayışına karşı olduğunu dile getirerek AK Parti kurmaylarının da anayasa tartışmaları sırasında ilk 3 maddeyi ve devletin yapısını tartışmaya açacak maksadını aşan beyanatlarda bulunabildiklerini söyleyerek hükümeti eleştirdi.

Editör: Ercan Çankaya