Dimes Hak Alerli

Dimes Hak Alerli

Tüm Makaleleri

"Dimes Hak Alerli, Azerbaycan Türklerindendir. 1970'de Gürcistan Borçalı’da doğdu. Okula Azerbaycan’da başladı. 1987-1993 yıllarında Bakı Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okudu. Azerbaycan Satranç Basın Şampiyonu, üniversiteler arası olimpiyatları şampiyonu takımın üyesidir. 2008'den beri Türkiye’de yaşıyor. Türk satranç milli takımı havuzundaki öğrencilerin yetişmesinde rol oynamıştır. Türkiye’de farklı yöntem ve test sistemleri temelinde eğitim stratejisi konusunda yazılar ve Satranç Seviye Belirleme Testleri (1100-1399 ELO) kitabını yazmıştır. Jeo-strateji, teo-strateji, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkaslar, satranç gibi konularda çok sayıda konferans verdi. Tasavvuf ve felsefe, tarih ve psikoloji gibi konularla da ilgileniyor. 2017'de "Satranç Psikolojisi -1", 2018'de "Satranç Psikolojisi -2" kitapları yayınlandı.

Trump suikasti: Ortadoğu ve Türkiye’ye yansıyacak iç hesaplaşma

Son 10 günün olaylar zinciri o kadar net ve açık mesajlarla dolu ki, acaba bu kadar alenen olur mu diye sorası geliyor insanın. Bazı çok önemli olayları anımsamış olalım:

Savaş ve tercih: Diplomasi ‘out’, asker ‘in’ dönemine hazırlık

Savaşın, devlet politikasının diğer araçlarla devamından başka bir şey olmadığı görüşü de açık ve tam bir şekilde saptanmış olmalıdır… Carl Von Clausewitz