Ünlü iş insanı Jak Kamhi’nin Profilo İş Merkezi “gözü hizmetten başka bir şey görmeyen” Şişli Belediyesinin yeni gözdesi oldu…

Ama ne gözdesi oldu anlatacağız.

Bildiğiniz gibi Profilo İş Merkezi son yıllarda birbiri ardına çoğalan AVM’lerden sonra eski ihtişamlı günlerini arar olmuştu. Müşteri potansiyelinin hissedilir azalışıyla birlikte krize giren Profilo İş Merkezi, borçlarını ödeyemez duruma düşmesiyle birlikte 2014 yılında 150 milyon dolar bedelle satışa çıktı, alıcı bulamadı. Girdiği finansman sıkıntısını aşamayan Profilo AVM, İş Bankası’na geçmiş oldu.

Profilo AVM’yi İş Bankası, Kasım 2021 tarihinde 989 milyon TL bedel üzerinden İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na sattı. Şişli Belediyesi söz konusu arsanın “ticaret alanından” “konut alanına” çevrilmesi için yüksekliği H:9,50, yani üç katlı bloklar yapılması isteği ile İBB İmar Komisyonuna başvurdu. Şişli Belediyesi’nin tadilat istediği İBB tarafında yanıtsız bırakıldı. Tüm bunlar yaşanırken söz konusu Profilo AVM’ye, Artaş Holding talip olarak 65 milyon dolar bedelle satın aldı.

Şişli Belediyesi’nde alışık olduğumuz filmlerden biri daha hayata geçiyor, kurdun dişine kan değiyordu.

Artaş Holding’in mülkiyetine geçen Profilo AVM için Şişli Belediyesi kayıtsız kalamıyor vakit geçirmeden harekete geçiyordu.

Bunun için gereken ise yeni bir imar raporu hazırlayarak söz konusu parseldeki yapılaşmanın üç kattan altı kata yükseltilmesi talebiydi. Az önce 2021 yılında ticaret alanından konut alanına çevrilerek üç kat yükseklikte konutlar yapılması için İBB’ye başvurulduğu ve olumlu dönüş alınmadığını anlatmıştım. Söz konusu parsellin Artaş Holding’e geçmesiyle birlikte yeni bir plan devreye sokuluyordu.

Peki bu planı kim hazırlayıp Şişli Belediyesi’ne sunuyordu?

Sıkı durun: İlke Planlama ve Mimarlık…Peki kimdi bu İlke Planlama ve Mimarlık? İlke Planlama ve Mimarlığın 2020 yılına kadar hisselerinin yüzde 99’una sahip olan Özcan Biçer! Anladığımıza göre politikacılardan gelen makam mevki teklifleri üzerine şirket hisselerini devretmiş…Dikkat “devretmiş” diyoruz ama burada da bir gariplik var. Hisselerini ortağı olan kız kardeşi Özden Biçer Kalkan’a değil de, küçük ortağa devretmeyi uygun görmüş… Bu küçük ortak da bir ay geçmeden Özcan Biçer’den devraldığı hisseleri Muhammet Mücahit Günden’e devretmiş…

İsim nasıl ama?

Ne kadar da CHP profiline uygun! Bizim anladığımıza göre şirkete muhafazakar kaynak atılmış gibi!

ÖZCAN BİÇER KİMDİR?

Şu an Şişli Belediyesi kent hizmetleri için faaliyette bulunan Kenthaş Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı ve Genel Müdürü…Politik kariyerine İBB Turizm Platformu Koordinatörü ile adım atmış. Kısa bir süre sonra da İBB’nin en büyük rant kapısı olan eski adı Boğaziçi İmar Müdürlüğü olan İBB BİMTAŞ’a Genel Müdür olarak atanmış. Burada da fazla tutunamamış olsa gerek Şişli Belediyesi’ne istihdam edilmeye başlanmış…

Biçer’in eski şirketi İlke Planlama ve Mimarlık Şişli Belediyesi’ne nasıl bir rapor sunarak plan değişikliği istemiş, öğrenelim?

Aynen anlatıyorum sıkı durun!

İlke Planlama ve Mimarlık, 2023 yılında hazırladığı raporda Profilo AVM’nin üç katlı olduğunu, çevreleyen yapıların ise altı katlı olması nedeniyle silüetin bozulduğuna dikkat çekmiş. İlke Planlama ve Mimarlık, başka neye dikkat çekmiş?  Altı katlı binaların arasında kalacak olan parseldeki üç katlı yapılaşma silüeti bozmakta olduğu için eşitlik istemiş…

“Nasıl yani” demeyin çünkü burası Şişli!

İlke Planlama ve Mimarlık’ın çağdaş mimari anlayışına göre, altı katlı apartmanlar değil, üç katlı AVM silüeti bozmaktaydı…

Peki, civardaki altı katlı binaların planlardaki kat yüksekliği neydi?

İmar Planı H:12.50 yükseklik diyor. Yani dört katlı olması gerek…Neden altı katlı? Çünkü belediyeye hayır duası eden her Adem oğlunun Şişli’de dilediği oranda kaçak kat çıktığını bilmeyen yoktu!

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ DAVA AÇTI

Evet sonunda bu da oldu ve Şişli Belediyesi CHP’li meclis üyesi Av. Emin Vahap Şimşek, Temmuz oturumunda oldukça şık bir sunum yaparak oylamada söz konusu plan tadilatına hayır oyu kullanacağını açıkladı. Plan değişikliği raporunun imar mevzuatına aykırı olarak hazırlandığına dikkat çeken Şimşek: “Zemin etütü yapılmadan böyle bir rapor hazırlanması yasal olarak mümkün değil! Etik değil. Raporu hazırlayan firmanın Kenthaş Genel Müdürü’nün eski şirketinin olması da aynı şekilde şüphe uyandırıcı…Kamu yararı olmadığı gibi eşitlik ilkesine aykırı bir taleple karşı karşıyayız. 2021 yılında söz konusu parsel için İBB’ye başvuruldu…Bu başvuruda kat yüksekliği üç olarak talep edilmişti. Bu dahi kabul görmezken, yeni başvuruda altı kat yükseklik nasıl meclisten geçecek?” diyen Şimşek, söz konusu plan tadilatı önerisinin meclisten geçmesi durumunda İstanbul İdari Mahkemesi’ne Yürütmeyi Durdurma davası açacağını ifade etti.  

CHP Şişli Belediye Meclis Üyesi Emin Vahap Şimşek, 11 Ağustos 2023 tarihinde İstanbul 4. İdari Mahkemesi’ne Şişli Belediye hakkında yürütmeyi durdurma davası açtığı öğrenildi.

Ve ülkemde kendi partisi hakkında dava açan bir meclis üyesiyle tanışmak nasip oldu…

Bize bu gururu yaşatan CHP yönetimine şükranlarımı sunmazsak olmazdı!

Varol CHP!

Sen olmazsan bu ülke düzlüğe çıkabilir miydi?