“Ders, siz öğreninceye kadar sürer” demiş atalarımız…Güzel söz! Söz güzel de, sözü söyleyen bir halkın yöneticilerinin bu atasözünden bihaber olması acı değil mi? Gölcük, Bolu, Van, Erzincan ve İzmir depreminden de yöneticilerimizin ders çıkarmaması sizce normal mi? Sizi bilmem ama bence normal! Çin atasözünün dediği gibi: “Tohumlar savrulur. Ama uygun teminde yeşerir!”

Büyük acılar yaşatan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından, yani dört gün sonra o tarihte çalıştığım medyaradar.com sitesinde bir haber araştırma dosyası yayımlamış, fay hattında bulunan il belediyelerinin ne gibi hazırlıklar yaptığını EKAP verileri üzerinden gözler önüne sermiştim. Düşünebiliyor musunuz? Milyarlık bütçeleri bulunan bu büyükşehir belediyelerinden hiç birinin 1999 depreminde yaşananları dikkate alarak hazırlık yapmadığı ortaya çıkmıştı… Depremin hemen ardından yayınlanan bu dosya haberde söz konusu belediyelerin 73 bin, yanlış okumadınız, tamı tamına 73,737 ihale düzenlediği ve bunların içinde sadece ve sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyelerinin cılız iki deprem konulu ihale sonuçlandırdığına dikkat çekmiştim. Ne kadar acı değil mi? Değil ki belediyelerim hala, inatla aynı kafayı yaşadığını bir kez daha gördüm… Evet, 73 bin 737 ihale gerçekleştirildiğini ve toplam 281 milyar 638 milyon 463 bin 586 TL. harcama yapıldığını yazmıştık. Ülkemizde son yıllarda yaşanan TL. değer kaybını hesaba dahil ettiğimizde rakamın güncel karşılığının 1 trilyona yakın olduğunu söyleyebiliriz.

RİSKLİ İL SAYISI 46

Depremin üzerinden neredeyse yedi ay geçti… Peki, deprem felaketi sonrasında deprem hazırlığına yönelik belediyelerde bir çalışma gözlemlendi mi?

Tabii ki hayır!

Özetlemek gerekirse fay hattı üzerinde bulunan belediyelerimizin keyfi yerinde. Söz konusu dosya haberi yayımlamanın üzerinden yedi ay geçti ki ne görsek? Sadece ve sadece Van Büyükşehir Belediyesi bir ihale sonuçlandırarak deprem faciası sonrasında kullanılacak alet edevat alımında bulunmuş. Bir adet kızılötesi canlı tespit dedektörü, bir adet ses algılama cihazı, iki termal kamera vs. Van Büyükşehir Belediyesi, onbinlerce yapı stoğuna sahip olan, üstüne üstlük kısa bir süre önce bu afeti yaşamış olmasına rağmen iki adet termal kamera, bir ses dedektörü ile iki demir kesme makası almayı akıl edebilmiş. Peki bir tek Van belediyesi mi depreme hazırlık ihalesine çıkmış.

Yok!

Denizli Büyükşehir Belediyesi de akıllanmış olsa gerek Deprem Master Planı ihalesi sonuçlandırmış.

Başka?

Ha, bir de Tuzla Belediyesi depremde kullanmak üzere 10 bin adet ilk yardım seti alımı yapmış.

Başka?

Yok!

İzmir, Ankara, İstanbul?

Yok… Rahatsız etmeyin efendilerimizi. Keyifler şahane!

İnşallah olası bir depremde enkaz altında kalmayıp hemencecik ölürüz. Ne yalan söyleyeyim; en iyi temennim bu!