Yer Teksas!

Tarih 1846. Arazi çok büyük, boş bulduğunuz araziye çit çekiyorsunuz. Çitin içinde kalan her yer bir anda sizin oluyor.

Tek sorun, sizden daha kalabalık silahlı bir unsurun, emeksizce oturduğunuz araziye çökmesi. Hal böyle olunca, Teksas’ın girişinden itibaren, yüz ölçümü Türkiye’den büyük eyaletin her yerine uyarı levhaları asılmış!

“Biz, Teksas’ta yabancıları sevmeyiz!”

Diyeceksiniz ki, iki asır önceydi o yaşananlar. Artık modern dünyadayız.

Öyle değil!

Rahmetli Yazar Erbil Tuşalp, İstanbul’da sahili ile her fırsatta insanların kaçtığı Sarıyer İstinye’de deniz gören bir binanın çatı katında yaşıyor. Her ziyaretine gittiğimde de anlatıyor:

“Burada yabancıları sevmezler!”

Ancak o günlerde, bu durum sadece kulaktan kulağa fısıldanırdı. Duyduk ki, Eyüpsultan bu konuda eyleme geçmiş.

Nasıl mı?

Anlatalım…

Yer Eyüpsultan Göktürk!

Vikipedi’nin 2019 rakamlarına göre 37 bin nüfuslu mütevazı bir mahalle.

İşte 37 bin nüfuslu bu mütevazı mahallede düz yolda tam 15 tuzak kurulmuş.

Sebep?

“Vatandaş talep ediyor!”

Diyeceksiniz ki, bir mahallede 15 kapan kurulması normal mi, ücretli geçişlerin ve olağanüstü şartların olmadığı hiçbir mahallede böyle bir durum yok.

YILLARDIR GÖKTÜRK’TE KAPANA TAKILIYORUZ!

Samimi Haber’de misafir ettiğimiz Aylin Hanım yıllardır Göktürk’te oturduğunu ve oğlunun kaç kez otomobillerinin lastiklerini bu semtteki tuzaklarda parçaladığını anlatıyor.

Haber Merkezimize bilgi veren Hakan Yıldız, Göktürk Caddesi üzerindeki kapan mağdurlarından yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Önceki hafta cumartesi akşamı bir taksiye yer vermek için bir metre kadar geri gittim ki, iki lastiğim birden parçalandı! Nasılsa her yerde lastik tamiri ilanlarını fark ettim.”

Sistem sonra şöyle işliyor.

GÖKTÜRK LASTİK TAMİRCİLERİ İLE DOLU

Kapanın bulunduğu güzergahta, “Dikkat Tuzak vardır” uyarı levhasından çok daha görünür ve fazla sayıda, “Lastikçi” ilanları görüyorsunuz.

Diyeceksiniz ki, misafirperverliği ile bilinen bu topraklarda üstelik misafire tuzak mı kurulur?

Maalesef, hal böyle!

“Göktürk Kapan”ı ya da “tuzak” mağdurları bu lastikçilerden birini aradığında, yaklaşık yarım saat sonra, aradığınız lastikçinin yönlendirdiği bir taşeron geliyor.

Servis ücreti 750 lira.

Lastiğinizi alıp gidiyor ve bir saat sonra gelerek bilinmeyen bir yerde tamir ettikleri lastiğinizi yerine takıyorlar.

Centilmenlik olsun diye, birkaç santimetre geriye gittiğiniz için tuzağa kaptırdığınız lastikleriniz tamir edilse de iflah olmuyor. Ortalama bir adet lastik fiyatı 3 bin lira. Ve bu tuzak/kapana dört lastiğini kaptıran bir vatandaşın zararı ise 12 bin lira.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Sekreteri Bingül Ceviz, konu ile ilgili Eyüpsultan Belediyesi ve UKOME’den görüş aldıklarını anlatıyor:

“Bölgedeki kapanlar vatandaşın talebi ile kuruldu!”

Ceviz, yine de tuzaklarla ilgili uyarı levhaların ne denli görünür olduklarının sorgulanması gerektiğine işaret ederek, “Bir mahallede 15 adet tuzağın kurulması bile normal değil” diyor!

Belgrad Ormanı’nın girişi, Sarıyer İstinye, Bebek gibi bölge sakinleri de, turistik amaçla bölgelerine gelenlerden pek haz etmiyorlar.

Göktürk’ün bu sıra dışı girişimi şimdilerde onları da cesaretlendirmiş. Bu konuda onlar da aynı girişime hazırlanıyorlar.

YABANCI MAHALLEME GELME!

Yani özetle, yabancı benim yaşadığım mahalleye gelme, diyorlar!

Göktürk, bu söylemin ötesine geçmiş ve mahalleye kurduğu 15 kapanla da kararlılığını göstermiş ya...

Bu durumun her mahalleye uyarlandığını düşünün! İyi tarafı korkudan kimse trafiğe çıkamayacağı için İstanbul’un trafik sorunu çözülür. Bununla birlikte bir bermuda şeytan üçgeni yaratır ve yolda lastiği parçalanan otomobillerle kapanan trafikten çıkmak için helikoptere ihtiyacımız olabilir!

BU İŞ IRKÇILIĞA KADAR GİDER!

Yabancıları mahallede istememe durumunun, düşünceden eyleme geçmesini uzmanlar, ırkçılığa giden yol olarak değerlendiriyor.

Siz, önce küçücük bir mahallenin 15 tuzak kurmasını kanıksadığınız anda, ırkçılığın iklimini zihinlerde yeşertiyorsunuz.

Bu mahalleden olmayanın, burada işi yok!..