Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yaşanan iki KHK'lının mağduriyetini anlatan 'Kanun Hükmü' belgeseli krizi konumuz.
Yönetmen Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” belgeseli, bu yıl 60.’sı düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması’na kabul edilmişti. Ulusal Belgesel Film Yarışması’na gelen 56 başvuru arasından sekiz filmden biri olmuştu. KHK'lı iki ikişinin hikayesinin anlatıldığı belgesele tepkiler de gecikmedi.
Festival yönetimi, FETÖ propagandası yaptığı iddiasıyla tepki gösterilen belgesel filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle filmin seçkiden çıkarıldığını duyurdu. Bunun üzerine 20 jüri üyesi, Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarılan belgesel yarışma seçkisine geri alınana kadar görevlerini yerine getirmeyeceklerini duyurdu.
Belgeselin seçkiden çıkarılmasına tepki gösteren jüri üyeleri görevi bıraktı, daha sonra kararı sansür olarak nitelendiren onlarca yönetmen ve yapımcı filmlerini yarışmadan çekti.
Jüri üyeleri de yaptıkları yazılı açıklamayla; "Kanun Hükmü" filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla görevlerini ancak yerine getirebileceklerini duyurdu.
Açıklamanın altında imzası olan jüri üyeleri şöyleydi:
"Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsur, Ali Aga, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakcı, Anna Maria Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine, Ahmet Gürata."
Derken sosyal medya kullanıcılarından biri bu açıklamada imzası ve adı olmayan bir kişiyi fark etti ve bunu sosyal medyada dile getirdi. Bu kişi festivale Hayat filmiyle katılan ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz'du. Bir sosyal medya kullanıcı Demirkubuz'u etiketleyerek şunları yazdı:
Zeki Demirkubuz bu soruyu görmezden gelmedi ve şu cevabı verdi:
Zaten kıyamet Zeki Demirkubuz'un bu açıklamasından sonra koptu. Kimi Zeki Demirkubuz'a "bencil" dedi kimi "bacım" demesine sinirlendi. Ünlü yönetmeni yerden yere vuranlar arasında destek verenler de oldu. Zeki Demirkubuz'un sadece canının istediğini yapması bireyselliği öldüren güruh tarafından linçle karşılandı tabi ki. İşte ona yapılan yorumlardan bazıları:
Olaylar bunlarla sınırlı kalmadı; Festival yönetimi bu gelişmeler üzerine kararında geri adım atıp Kanun Hükmü filmini yarışmaya tekrar dahil etti. Altın Portakal Film Festivali Komitesi, yönetmen Nejla Demirci’nin "filmde yer alan kişi hakkında yargı sürecinin devam etmediğini” belgelemesi üzerine filmi tekrardan yarışmaya aldığını duyurdu.
Bu gelişmenin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı karara tepki göstererek festivalden çekildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Festivalde sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına karşıyız" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atanan Tamer Karadağlı, Kültür Bakanlığı'nın kararına destek vererek,"Kanun Hükmü filminin festival seçkisine geri alınması sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden çekilme kararıyla ilgili, "Bakanlığımızın aldığı kararın arkasındayız." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden "Kanun Hükmü" belgeseli nedeniyle desteğini çekme kararı sonrası Altın Portakal yönetimi belgeseli ikinci defa festival seçkisinden çıkardı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sosyal medya hesabından festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu imzalı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugün, iki bakanlık tarafından yapılan açıklamalar üzerine, 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan ‘Kanun Hükmü’ adlı filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır. Bu soruşturmayla birlikte benim ve ekibimin can güvenliği ile ilgili tehditler de oldukça yüksek perdeden devam etmektedir. Antalya Altın Portakal Film Festivali ekibi tüm tarafların sesine kulak vermek adına ilgili filmi yeniden seçkiye alırken, yine festivalin birliğini ve bütünlüğünü düşünmüştür. Oysa, oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik.”
Terör örgütü destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Boyacıoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Geldiğimiz noktada kendini sinema emekçileri adına sorumlu hissederek hareket eden bizler olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu aşamada yeni bir karar alarak ‘Kanun Hükmü’ adlı belgeseli 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz."
Bugünkü gelişmeyse festival yönetimi ile ilgili soruşturma açılmış olması.
Sevgili Zeki Demirkubuz'un deyimiyle; Sen ne düşünüyorsun bu konuyla ilgili bacım? diye sorarsanız eğer cevabım şudur:
İfade özgürlüğüne sonuna kadar varım ve bu da zaten kanunlarla güvence altında lakin her yasal olan şey Alev Alatlı'nın da dediği gibi helal değildir. FETÖ'nün yarattığı mağduriyetlerin katlanarak arttığı bir dönemde yolu bir şekilde FETÖ ile kesişmiş kimsenin mağduriyetinin halka geçtiğini geçeceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla propaganda kokan Kanun Hükmünde belgeselinin seçkide olmaması gerekir. En azından Kültür Bakanlığı'nın desteklediği bir festivalde olmamalı. Zeki Demirkubuz da içinden geldiği gibi davranmakta sonuna kadar haklı. Hem bacı kelimesi neden kızdırdı ki sizi Moğolca kökenli olduğu için mi? Hakaret hiç değil zaten. Hem size var da Zeki Demirkubuz'a yok mu ifade hürriyeti. Sahi faşizm neydi? Bu yaptığınız değilse ne!