HABER MERKEZİ

İsrail’in, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak dünyada savaş anlayışını değiştirecek bir operasyona imza atması bütün dünyada gündem olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin gözbebeği kuruluşlarından ASELSAN, kendi ürettiği milli/yerli telsizin ve cep telefonuyla telsizin birleşiminden oluşan hibrit cihazını resmi hesabından paylaşarak İsrail’e gönderme yaptı. 

''Kuyu-26'' operasyonunda 8 şüpheli yakalanarak 6'sı tutuklandı ''Kuyu-26'' operasyonunda 8 şüpheli yakalanarak 6'sı tutuklandı

Lübnan’da konuşlanan ve İsrail’i tehdit eden Hizbullah örgütü üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizler önceki gün ve dün MOSSAD operasyonuyla patlatılmış, onlarca örgüt üyesi ölmüş, binlercesi yaralanmıştı. 

İsrail’e ince gönderme

Bu olay bütün dünyayı dehşete düşürdü. Her ülkenin medyası sadece telsizler, çağrı cihazları değil, başta cep telefonları olmak üzere kullanılan tüm elektronik eşyanın güvenli olmadığı konusunu işlerken, ASELSAN olaya farklı bir yanından dahil oldu. 

Kuruluşun resmi internet hesabından, kendi ürettiği yerli ve milli telsizimiz "ARTCOM 5433 V/UHF-P"un ve cep telefonuyla telsizin birleşimi hibrit bir iletişim aracı olan “HYBRA3810”un fotoğraflarını paylaştı. Paylaşımda güvenilir olma ve yerli/milli olma algısı öne çıktı. Böylelikle ASELSAN, kendi ürettiği cihazlarının yerli ve milli olmasının yanında “güvenilir” olduğunu da bütün dünyaya iletmiş oldu. 

Baz istasyonu kullanmadan iletişim sağlıyor

Paylaşımda “ARTCOM” hakkında şunlar ifade edildi: “Elektronik Harp Korumalı El Telsizi: ARTCOM 5433 V/UHF-P. Akıllı telefonların yeteneklerini baz istasyonu kullanmadan sağlayabiliyoruz. Kriptolu haberleşme.. Otomatik telsiz ağı oluşturma.. Canlı video aktarımı”. 

Cep telefonu ve telsizin özelliklerini gösteren özgün cihaz ‘HYBRA3810’ için ise şu şekilde tanıtım yapıldı: “Görev kritik kullanıcılarının 7/24 kesintisiz ve güvenli haberleşme ihtiyacını, cep telefonu ve telsiz sistemleri üzerinden tek başına sağlayan akıllı terminaldir”.

Hibrit cihazın özellikleri ise şöyle sıralandı: 

-Dar bant (VHF/UHF) yüksek çıkış gücü (5W) ile uzun mesafelerde kesintisiz haberleşme. 
-DMR, P25, SK2 gibi farklı standartlarda kullanım. 
-4G ticari veya özel şebeke üzerinden olay yerinden anlık görüntü aktarımı, bireysel veya grup görüntülü görüşme, büyük veriye hızlı erişim, hızlı mesajlaşma (Çift SIM kart desteği)
-MIL-STD-810G ve IP67 ile yüksek çevresel dayanım.
-Elde kolay kullanılabilen arayüz ve donanım.
-Android işletim sistemi.
-Renkli ekran, ön-arka kamera, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GNSS.
-Cihaz Yönetimi Yazılımı (MDM), Telsiz ve Mesajlaşma Yazılımı, Navigasyon Uygulaması.

Editör: Elif Erbay