CHP’li Sayın Ekrem İmamoğlu, tek körüklü otobüs başına 816 bin dolar ödedi. CHP Sayın Tunç Soyer, 134 körüklü otobüs ile 170 solo tip otobüs için ortalama 212 bin dolar ödüyordu. Firma aynı, otobüs standartları aynı, ama fiyat farkı neredeyse 4 katıydı. Neden Sayın Ekrem İmamoğlu hazretleri, neden?

İddiamızın arkasındayız ki yazının devamında İBB İETT’nin ihalelerinde nasıl fesat cürmünün işlendiğini, bakım ihalelerinde ne gibi dolaplar döndüğünü somut resmî belgelerle anlatacağız.

EKREM BEY NE SÖZ VERMİŞTİ?
Kısa bir güncel gelişmeyi anlatarak yazıma girmek elzemdi. Dün sabah her zaman olduğu gibi metrobüsle işyerime geldim. Bindiğim otobüs tıka-basa doluydu. Boğaz Köprüsü’nü hemen geçmiştik ki önümüzde seyreden metrobüsün arızası ile durduk. Durduk, ama o yolcuları ayakta dahi alacak yer yoktu. Çaresiz yola devam ettik. Zincirlikuyu durağında inenler oldu ve oturmak gibi büyük bir lükse eriştim. (Bugün de Haramidere yokuşundan çıkan bir metrobüs yolda kalıyordu. Nedenine başka bir yazımızda değineceğiz.)

O da ne?

Birkaç durak sonra üzerimdeki klima su kaçırmaya başladı. Yani, klima hem soğutmuyor hem su kaçırıyordu üzerime. Çaresiz diğer bir koltuğa geçtim. Cumhuriyet Mahallesi durağında indim ve haliyle yürüyen merdivenlere yöneldim.

Bak sen!

Kısa bir süre önce yenilenen merdiven çalışmıyordu ve önümdeki yaşlı kadın çaresizlik içinde etrafına bakıyordu.

SADECE 30 OTOBÜS KATILDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimler öncesinde yaptığı metrobüs şovunu biliyorsunuz. CNN Türk’ün bir sokak röportajında “Milli Pİyango büyük ikramiyesi size çıkarsa ilk ne yaparsınız” sorusuna vatandaşın verdiği “Kendime metrobüs alırım. Yahu bir kere de oturarak yolculuk yapmak istiyorum” cevabı hayli sempati toplamıştı. İmamoğlu bu sempatiyi boş veremezdi ve söz konusu kişiyle bir sabah oturarak birlikte yolculuk etmiş, bol kepçeden vaatlerde bulunmuştu. O gezide verdiği tüm sözleri tutmadığına şahit olmak ise bize düşüyordu. Tabii ilk vaadi otobüs seferlerinin araç sayısıyla birlikte artırılması yönündeydi. Peki geride kalan 50 ayda metrobüs filosuna eklenen araç sayısı kaç oldu biliyor musunuz? 30 adet çift körüklü otobüs. İnanmayan İBB sitesine de bakabilir…

İBB, İETT'de biri 60, diğeri 100 araçlık ihaleye çıktı ve ancak 30 adet AKİA marka araç ilavesi gerçekleşti. Dikkatlerden kaçan diğer bu kurnazlık ise bu araçların teslim süresiydi. Ne miydi bu tarih: 2028…

Yani 30 otobüsle İmamoğlu görevini tamamlayacak gibiydi!

CHP’Lİ ÖZGÜR KARABATAK SAHNEDE
İşin daha acısı ise bu iki otobüs ihalesi aleni ihaleye fesat ihalesiydi. Üstelik daha da acı bir sahne yaşanıyordu. İhaleler İBB TV’den canlı yayımlanıyordu. Ve bu fakir ilk defa canlı yayınlanan bir ihalede alenen fesat cürmüne tanık olup, "zihnen tecavüze" uğruyordu. Youtube’de yayını izledikten sonra, “Ulan, ulan Ak Parti cenahı gizliden yapıyordu. CHP sırtlanları level atlayıp canlı yayında öpüyor” dediğimi hatırladım! Meşhur Türk deyişindeki gibi:

”Somun kısmetten düşerse, vida Bağdat’dan yola çıkarmış!”

 8 Eylül 2021 günü sonuçlanacak 100 adet tek körüklü otobüs için 5 firma şartname alıyor, ancak tek bir geçerli teklif veren Koç Holding kuruluşlarından Otokar oluyordu. İhaleyi 606 milyon 114 bin TL teklifle kazanıyordu. Dolar kuru 7,03 dikkat! Burasını çok önemli!

Diğer firmalar ne mi yapıyordu?

İhale Komisyonuna “Teşekkür mektubu” gönderiyordu.

Komik değil mi?

Bu şu anlama geliyor: İhaleye katılmayacaksınız!

Mercedes ve MAN ihaleye sokulmuyor, firmalar da İBB’nin bu inceliğine teşekkür mektubu ile cevap veriyordu. İroni değil gerçek! İnanmayan İBB sitesinden bu ihalelere ait videoları izleyebilir!

İETT, bu ihalenin ardından yani bir gün sonra da, ikinci büyük alım içinde 60 çift körüklü otobüslük ihalesi gerçekleştiriyordu. Yine aynı sahneler, canlı yayınlar, teklifin gözden geçirilmesi hokkabazlıkları vs. derken ihaleye yine “tek teklif” geliyordu. İhaleye sokulmayan kibar firmalarımız yine teşekkür mektubunu unutmuyordu. Peki ihaleyi kim kazanıyordu.

Sıkı durun!

CHP Milletvekili Özgür Karabat’ın mali müşavirliğini yeni üstlendiği Ulaşım İç ve Dış Tic. İhale tutarı: 558 milyon TL. Güncel dolar kuru: 7,03…Dolar kurunu özellikle veriyoruz. Çünkü bandı geri sardığımızda bu dolar kuru üzerinden yolsuzluğun daniskasını sunacağız.

MEĞER EKREM BEY SİHİRBAZMIŞ
Bu sözü neden mi söyledim? Açıklayayım efendim. Ekrem Bey bir otobüs kabul töreninde aynen ve aynen şunları söylemişti:

“Daha önceden filomuzda bulunan çift körüklü otobüsler 26 metre, 225 yolcu kapasiteliydi. Bizim edindiğimiz aynı konsept otobüsler 25 metre, ama 270 yolcu taşıyabiliyor.”

Okudunuz değil mi? Bu sözler İBB sitesinden alınma…Ekran görüntüsünü de almış bulunuyorum. Çünkü sırtlanların dijital ortamda haberi anında değiştirmesi mümkündü…

Soruyu tekrarlayalım:

Bir metre kısa olan araç, bir metre uzun araçtan 45 yolcu daha fazla taşıyor öyle mi!..

Bu nasıl mümkün olabilir?

Basitçe cevaplıyoruz: Ancak ve ancak otobüsün koltuklarını azaltarak mümkün olabilir! Yani konforun içinden geçerek bu pek tabii mümkündü!

Genişliği aynı, boyu kısa ve daha fazla yolcu alması fiziken nasıl olabilirdi? Bunu bir başarı gibi gösteren yöneticiye artık ne derseniz deyin. Bu şehrin insanlarının ödediği vergilerle alınan lüks Mercedes ile işine gidip-gelen aslan parçasının İstanbullulara gördüğü reva buydu!

Eski bir İETT üst düzey bürokratı yıllar önce şunu söylemişti: “İETT’nin yolcu taşımacılığı Avrupa Hayvan Taşımacılığı Yönetmeliğine aykırı!”

Fıkra bu kadar!

 AKP ENGELLEMİYOR, YOL VERİYOR
Ak Parti, İmamoğlu’nu engelliyormuş
ya, siz inanın beyler, inanın!

Birazdan vereceğim bilgilerin ilk işaretini Ak Parti İBB Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu’dan duydum bir TV programında. Ama, Sayın Göksu “yarım ağızla” konuşuyordu. Neymiş “tek katılımcı” varmış efendim, diğer talipliler “teşekkür mektubu göndermiş” diyerek aklınca dalga geçiyordu…  

Bakın! Göksu’nun yarım ağızla söylediklerini ben size eğmeden-bükmeden tam ağızla nasıl söylenir göstereyim. AKP-CHP tiyatrosu nasıl oynanıyor birlikte görelim.

Önce birinci metrobüs ihalesine gelelim: 100 körüklü otobüs. İhale bedeli: 606 milyon 114 bin 800 TL ile Otokar firması kazanıyordu. Dolar kuru: 7,03…

İhale Dolar karşılığı: 86 milyon 218 bin 207...

Otobüs birim fiyatı: 862 bin 862 dolar...

Yani her bir otobüsün maliyeti İBB İETT’ye 862 bin 182 dolara mal oluyordu. Bu bilgiyi bir kenara not edin!

Gelelim ikinci ihalemize. Yani çift körüklü otobüs ihalemize.

İBB İETT bir gün sonra 9 Eylül 2021 tarihinde ikinci büyük metrobüs ihalesine çıktı. İhale komisyonu aynı, tiyatro sahnesinde dekorlar da aynıydı haliyle. Çift körüklü 60 metrobüs ihalesini Ulaşım İç ve Dış Tic. tek katılımcı olarak 558 milyon TL teklifle kazanıyordu. Dolar karşılığı: 66 milyon 428 bin 571 dolar (Ulaşım İç ve Dış Tic. şirketi ve CHP’li milletvekili Özgür Karabat mevzusuna başka bir bölümde değinilecek)

Yani, her bir AKİA otobüs için 1 milyon 107 bin 142 dolar ödeniyordu.

Peki aynı otobüsleri diğer talipliler kaçtan almış bir de bunları sıralayalım:

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi: 170 solo tip ile 134 çift körüklü otobüsü aynı firma Otokar’dan 2020 Ağustos’unda 476 milyon 121 bin 126 TL bedelle satın almış. Yani 304 otobüs için ödenen rakam böyle.

Peki güncel dolar rakamı neymiş: 64 milyon 515 bin 57 dolar... İzmir'in otobüs başına ödediği rakam nedir acaba?

Sıkı durun: 212 bin 220 dolar 

(134 çift körüklü 170 solo tip otobüs için. Yani toplamda 304 otobüs)

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kasasında çıkan rakam böyle gerçekleşti.

HİÇ BÖYLE SOYGUN GÖRMEMİŞTİM

CHP’li Sayın Ekrem İmamoğlu, tek körüklü otobüs başına 816 bin dolar ödedi.

CHP Sayın Tunç Soyer, 134 körüklü otobüs ile 170 solo tip otobüs için ortalama 212 bin dolar ödüyordu. Firma aynı, otobüs standartları aynı ama, fiyat farkı neredeyse 4 katıydı.

Neden Sayın Ekrem İmamoğlu hazretleri, neden?

Gelelim Ak Parti cenahına…

Sayın Tevfik Göksu, bu ihaleler hakkında bilgileriniz var, biliyorum.

Sayın Göksu, neden bu ihalenin magazinine girdiniz de açıkça fesat kokan sürece müdahil olmadınız?

Mahkemeden “yürütmeyi durdurma kararı” almak bu kadar zor mu geldi siz ve ekibinize?

Belediye açıkça dolandırılıyor ve Ak Parti izliyor, arada göstermelik birkaç laf sokmakla yetiniyordu…

Her türlü fesattan haberiniz olduğuna adım gibi eminim.

Sayın Göksu, emin olmadığım ise sizin muhalif olduğunuzdu.

(İETT'nin bakım ihalelerinde dönen dolaplar başka bir yazı konumuz olacak...

Tabii ki çift körüklü AKİA marka otobüslerden dönen dolabı da unutmayacağız!)