Oscar’ın habercisi haline gelen Sundance’in 2023 şubesi 19-29 Ocak arasındaydı. Festivalden bu yıl bir galip çıkarsa o eser “Past Lives” olur. Onu ise “A Thousand and One” izliyor. En İyi Özgün Senaryo’da “Past Lives”, En İyi Belgesel’de “Eternal Memory”, En İyi Yönetmen’de Celine Song, En İyi Uluslararası Film’de “Shayda” ödüle yakın. 10 Mart 2024’de sahiplerini bulacak 96. Oscar Ödülleri öncesi Sundance Film Festivali’nde prömiyer yapan 15 filmi ve şanslarını ele aldım.

1-Past Lives

Neyin nesidir?: Nora ve Hae Sung’un, ilkinin ailesinin Güney Kore’den gelmesiyle ayrılıktan 20 yıl sonra yaşanan aşk heyecanını anlatıyor. Celine Song’un özyaşamsal parçalar taşıyan ilk filmi.

Oscar şansı: En İyi Özgün Senaryo Ödülü cepte. Buna En İyi Yönetmen de eklenebilir. En İyi Kadın Oyuncu (Greta Lee), En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (John Magaro) adaylıkları da bekleniyor.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Adaylık banko. A24 iki sene üst üste zafer kazanmak için yükleniyor. “Coda” ve “Everything Everywhere”den sonra Sundance veya South By Southwest çıkışı formülü pandemiden sonra 3. kez uygulanacak. Şu anda ‘bir festival filmi’ ödülü kazanırsa ‘favori’ belli.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

2-A Thousand and One

Neyin nesidir?: A.V. Rockwell’in 90’lar Brooklyn’inden cinsiyetçi ve ırkçı olayları bürokrasi rejimi üzerinden tanımladığı eseri. Başrolde ünlü müzisyen Teyana Taylor var. Yapımcılıkta ise Lena Waithe ve Oren Moverman.

Oscar şansı: Teyana Taylor En İyi Kadın Oyuncu dalına girebilir. En İyi Özgün Senaryo da son dakika araya sızabilir. Sundance’de Amerikan Kurmaca Yarışması zaferine ulaşarak bir iddia ortaya koydu

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Focus’un bu yılki “Belfast”i olarak sivriliyor. Sundance’den ikinci bir film aday olursa “A Thousand and One”ın adı anılacaktır.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

3-Shayda

Neyin nesidir?: Avustralya’da ayakta kalmaya çalışan İran göçmeni bir annenin öyküsü. Cate Blanchett yapımcılar arasında. Zar Amir Ebrahimi ise başrolde.

Oscar şansı: Sony Pictures Classics’in haklarını almasıyla ciddi bir Uluslararası Film favorisi haline geldi. Kadın Oyuncu’da Zar Amir Ebrahimi de içeri girebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: SPC bu kategorinin yıllardır dışında kaldı. Mucize olur. Ama Cate Blanchett adıyla bir yerlere gelebilir.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok

4-Magazine Dreams

Neyin nesidir?: Siyahi bodybuilder’ın şiddet yüklü ve melankolik kabusunu perdeye “Black Swan”vari taşıyor. Jonathan Majors, Haley Bennett, Taylour Paige oynuyor. Jennifer Fox ve Dan Gilroy yapımcı.

Oscar şansı: Jonathan Majors, Sundance’e damga vuran performansıyla En İyi Erkek Oyuncu adayı olabilir. Onun yaşadığı taciz skandalı davası da negatif etki yapabilir. Film, eğer Searchlight’ın ivmesini kullanırsa ilk 6 ayın alanında en iyisi Arpakaw’u Sinematografi dalına aday sokar. Jason Hill’in Müzik’i de kısa listeye kalabilir

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Searchlight’ın en iddialı atları arasında yer almıyor. Ama Sundance’den aldığı ödülle vizyon sonrası “Poor Things” ve “Next Goal Wins”in önüne geçebilir.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

5-The Eternal Memory

Neyin nesidir?: “The Mole Agent”ın yönetmeni Alberdi’nin ikinci uzun belgeseli. Yine Larrain yapımcı. Biri Alzheimer’li yaşlı bir çiftin Pinochet rejimine karşı çıkmasını anlatıyor.

Oscar şansı: En İyi Belgesel dalında “The Mole Agent”, Gravitas Venturas ile zafere ulaşıyordu neredeyse. Bu kez MTV Documentary Films ile Sundance’den o dala favori girdi. 2021’de ilk belgeseli ile ‘Uluslararası Film’ kısa listesi yapmıştı. Yine böyle bir duble yapabilir

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Bu kategori ile adı anılmayacak.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

6-Fair Play

Neyin nesidir?: Metoo döneminin feminist “Wall Street”i olma hedefiyle yola çıkıyor. Chloe Dumont’un ilk yönetmenliğinde Phoebe Dynevor ve Alden Ehrenreich başrollerde

Oscar şansı: Netflix’in 20 milyon dolara Sundance’den aldığı eser sayesinde rekora imza atılmıştı. En İyi Özgün Senaryo adaylığı şaşırtmaz. En İyi Kadın Oyuncu da eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Netflix’te açılması sonrası ivmesi ortaya çıkacak.

Türkiye vizyon tarihi: Netflix yayın tarihi belli olmadı.

7-Eileen

Neyin nesidir?: Lady Madbeth’in yönetmeni William Oldroyd’un yeni filminin haklarını Neon aldı. Thomasin Mckenzie, Anne Hathaway oynuyor. Feminist bir dönem filmi.

Oscar şansı: Anne Hathaway Yardımcı Kadın Oyuncu adayı olabilir. Ari Wegner de Sinematografi’ye girebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Neon, Sundance’den son dakika alsa da radarının dışında bir film. Şirketin elindekilerden “La Chimera”, “Anatomy of a Fall” daha yakın yarışa.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

8-Little Richard

Neyin nesidir?: “Precious” ve “All in The Fight for Democracy” ile yapımcılık/yönetmenlik koltuğunda ödül ve kısa liste başarısı yaşayan Lisa Cortes’in rock-n-roll ikonu için yaptığı belgesel.

Oscar şansı: Haklarını Magnolia satın aldı. Belgesel dalında adaylık ihtimali yüksek. Cortes’in diğer belgeseli “Invisible Beauty” henüz satın alınmadı.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Bu kategoride adı anılmaz.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok

9-Earth Mama

Neyin nesidir?: Siyahi bir kadının hamilelikle mücadelesini ele alıyor. Savanah Leaf’in ilk yönetmenliği. Tia Nomore başrol.

Oscar şansı: Tia Nomore Kadın Oyuncu, Özgün Senaryo, Sinematografi dallarında bir şeyler yapabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: A24’ün Sundance’den “Past Lives”dan sonra en çok iddiası olan filmi konumunda. Onu ise Jenkins’in yapımcılığındaki “All Dirt Roads Taste of Salt” izliyor.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

10-Cassandro

Neyin nesidir?: Belgeselci Roger Ross Williams’ın Prime Video için çektiği kurmaca yeniden çevrim. Meksikalı kuir güreşçiyi Gael Garcia Bernal canlandırıyor.

Oscar şansı: Gael Garcia Bernal sürprizi gelebilir. En İyi Makyaj eklemesi de bunun yanında şansı olan diğer kategori.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Adı anılmıyor. Prime Video’nun “Saltburn” ve “Air” varken zaten bir beklentisi yok. Sundance’e öylesine sokulan bir film oldu

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

11-Bad Behaviour

Neyin nesidir?: Alice Englert, annesi Jane Campion’ın yerine oynadığı ilk uzun metraj yönetmenliği. Oyunculuk piyasasındaki ‘dini tarikat’ problemine dair çarpıcı bir belge. Jennifer Connelly, Ben Whishaw oynuyor.

Oscar şansı: Eğer iddialı bir şirket satın alırsa Jennifer Connelly En İyi Kadın Oyuncu’da devreye girebilir. Ben Whishaw, Yardımcı Erkek, Alice Englert Yardımcı Kadın’da ona eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Öyle bir şansı yok.

Türkiye vizyon tarihi: 16 Şubat 2024

12-Persian Version

Neyin nesidir?: ABD’de yaşayan İranlı queer sinemacı Keshavarz’ın tepki çeken “Circumstance”dan sonra bu kez ailenin içerisinde yaşananları anlatıyor. Amerikan Sineması Yarışması’ndan Seyirci Ödülü ve Waldo Screenwriting Ödülü aldı.

Oscar şansı: Keshavarz, İran’da ters tepkilere yol açabiliyor. Ancak sürpriz olur da ‘Uluslararası Film’e bir yerden gönderilirse kısa liste banko. Sony Pictures Classics haklarını aldı.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Çok düşük ihtimal. Ama kalite olarak aday olanlarla fazla farkı olmayacak.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

13-Nam June Paik

Neyin nesidir?: Video art’ın babasının belgeseli, Sundance’de ödül almasa da Steven Yeun’un yürütücü yapımcı ve başrol performansına yükleniyor.

Oscar şansı: PBS ve Greenwich’in haklarını aldığı belgesel, şimdiden Kino Now’da yayınlanmaya başladı.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İlgisi olan kategori değil.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

14-The Stroll

Neyin nesidir?: New York’ta 1980’ler ve 1990’larda geçen siyahi ve latin trans seks işçilerinin haklarını anlatan belgesel. Kristen Lovell-Zachary Drucker ikilisinin yönetmenliğinde.

Oscar şansı: 21 Haziran’da HBO Max’te başladı. Belgesel adaylığı şansı var.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Adı geçen kategori değil.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

15-You Hurt My Feelings

Neyin nesidir?: Nicole Holofcener’in çektiği A24 filminde bir yazarın romantik yaşamı ele alınıyor. Julia Louis-Dreyfusbaşrolde.

Oscar şansı: Julia Louis-Dreyfus’ın Kadın Oyuncu kategorisi dışında bir şansı yok. O da güçsüz. Belki Yardımcı Erkek’te Tobias Menzies eklenebilir.  

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: A24, “Past Lives”i öne çıkarıyor. Ona ise “Zone of Interest” ikinci sıradan eşlik ediyor.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

SUNDANCE’DEN OSCAR’A ADAY OLABİLECEK ADAYLAR

EN İYİ FİLM:

1-Past Lives

2-A Thousand and One

3-Magazine Dreams

4-Earth Mama

5-Fair Play

6-All Dirt Roads Taste of Salt

7-Theater Camp

8-Rye Lane

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

1-Past Lives

2-Fair Play

3-A Thousand and One

4-Earth Mama

EN İYİ BELGESEL

1-Eternal Memory

2-Little Richard

3-Nam June Paik

4-Judy Blume Forever

5-The Stroll

6-Shere Hite

7-Beyond Utopia

8-Going to Mars

9-Kokomo City

10-The Deepest Breath

11-Still: A Micheal J. Fox Movie

12-Smoke Sauna Sisterhood

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM

1-Shayda

2-Persian Version

3-The Eternal Memory

4-La Pecera

5-Animalia

6-Heroic

7-Mami Wata

8-Slow

9-When It Melts

EN İYİ YÖNETMEN

1-Celine Song (Past Lives)

2-Elijah Bynum (Magazine Dreams) (uzak ihtimal)

3-A.V. Rockwell (A Thousand and One) (uzak ihtimal)

4-Savanah Leaf (Earth Mama) (uzak ihtimal)

5-Raine Allen-Miller (Rye Lane) (uzak ihtimal)

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

1-Jonathan Majors (Magazine Dreams)

2-Gael Garcia Bernal (Cassandro) (uzak ihtimal)

3-David Strathairn (A Little Prayer) (uzak ihtimal)

4-Joseph Gordon-Levitt (Flora and Son) (uzak ihtimal)

EN İYİ KADIN OYUNCU

1-Teyana Taylor (A Thousand and One)

2-Zar Amir Ebrahimi (Shayda)

3-Tia Nomore (Earth Mama)

4-Julia Louis-Dreyfus (You Hurt My Feelings) (uzak ihtimal)

5-Jennifer Connelly (Bad Behaviour) (uzak ihtimal)

6-Phoebe Dynevor (Fair Play) (uzak ihtimal)

7-Lio Mehiel (Mutt)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

1-Anne Hathaway (Eileen)

2-Alice Englert (Bad Behaviour) (uzak ihtimal)

3-Taylour Paige (Magazine Dreams) (uzak ihtimal)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

1-Theater Camp (uzak ihtimal)