‘Alef’le dizi uçurumuna sürüklenen Emin Alper’in kağıt üstünde ikinci, ama yapılış olarak üçüncü dizisi de ‘trajikomik bir senaryo’dan mustarip. Aslı Enver oyunculuk kalitesiyle bu B-tipi hareketten kendini dışarı atmak istiyor. Ama o da başarılı olamıyor. Disney+’ta 14 Haziran’da yayınlanan ‘Arayış’, şifa istismar dizisi niyetine bir ‘İyileşme 101’ dersi ve ‘kamu spotu’ deneyimletiyor. Yönetmenin kariyerinin dip noktası.

SİNEMA KARİYERİ GİZEM FİLMLERİNİN ÖZGÜN TEMSİLCİ OLARAK BAŞLADI

Emin Alper’in maço kültürünün unutulmaz ve özgün temsilcisi kimliğiyle, ikonik gizem filmleri “Tepenin Ardı” (2012) ve “Abluka”yla (2015) sinemanın yükselen değeri olarak karşımıza çıktığını görmüştük. Bu Ömer Kavur’un yerine geçme gibi sinema kimliği karşısında hayran kalmıştık. Hatta ilkinin Antonioni usulü “Seyyit Han” (1968), ikincisinin gotik bir “Konformist” (1970) esintileriyle mest olmuştuk. Ama “Kız Kardeşler” (2019) ile eksik kalmışlık, yarı-oryantalist his sinemasal bir düşüşü duyuruyordu.

‘Alef’te (2020) artık 2021’in en zayıf yerli festival filmi “Anadolu Leoparı”nın (2021) yönetmeni Emre Kayiş’in ‘kör kör parmağım gözüne’ senaryolarının mağduru olarak farkına varmadan bir uçuruma sürüklendi. Sonrasında onun kuir yan bölümü “Kurak Günler” (2022) ile de bu durum devam etti.

ASLI ENVER ŞİFA İSTİSMAR DİZİSİNE İSYAN EDİYOR

‘Arayış’ta ise yine ‘erkekleri anlatmayacağım’ arzusunun mağduru olma hali canlanıyor. Bu sayede de aslında Aslı Enver zedeleniyor. Başarılı oyuncunun yüksek aurasıyla şifa istismar dizisine sürüklenişine tanıklık ediyoruz. Her şeye rağmen dizinin yıldızına dönüşüyor. Senaristler ve yönetmenin karton eylemlerine karşı çıkmasıyla saygıyı hak ettiği unutulmayacak!

İlk izlenim aslında yerli “Midsommar” (2019) gibi. Ama o girişin ardından ‘teknolojik eylem planları’ hiç de o kadar iddialı olmuyor. Aksine Hammer B-tipi okült korku filmi Robin Hardy’nin “The Wicker Man”i (1973) ile onun 2006 yapımı Nicolas Cage’li yeniden çevriminin feminist şubesi gibi canlanıyor.

HAYALLER ‘BİR BAŞKADIR’, GERÇEKLER ‘AŞKIN KIYAMETİ’!

Öte yandan Yeni Türkiye’nin terapiye yatmasına dair bir alegori ‘Bir Başkadır’ın çakması bir durum görüyoruz. Defne Kayalar bu durum karşısında ekleniyor. Aksine Hilal Saral’ın trajikomik Netflix orijinal filmi “Aşkın Kıyameti” ile rekabet ‘iyileştirici’ damardan devreye giriyor!

Nükhet Bıçakçı-Özlem Yücel ikilisinin ikokul birinci sınıf seviyesinde didaktik diyalogları o kadar zorlama ki gerçekten de olup bitenlere bile inanmak mümkün olmuyor. Aksine Mehmet Günsür, Erol Babaoğlu, Eylem Yıldız, Erdem Şenocak, Devin Özgür Çınar’ın kendilerini imha etmelerine tanıklık etmekle geçiyor bu halet-i ruhiye!

ÜREME VE KANSER ÜZERİNE KAMU SPOTU OLARAK İŞLİYOR

Emre Erkmen o kadar renk filtrelerle uğraşsa da Oya Köseoğlu’nun Sanat Yönetimi de fayda etmiyor. Aziz İmamoğlu-Özcan Vardar ikilisinin ise fazla katkısı olmuyor. Bu durum karşısında aslında ‘şifa istismar dizisi’nden ağır yaralı bir şekilde ‘üreme’ ve ‘kanser’den kaçma arzusuna tutuşuruz hınzırca! Kamu spotu gibi altı bölümlük bir ‘arayış’ hali sebebiyle!

Aslı Enver, Emin Alper’e ne kadar karşı çıkmaya çalışsa da o bile başarılı olamamış. Dizide seks sahneleri, tarikat sekansları gürle gidiyor, ama o ‘hareketlenme’ de bir yerlere varmıyor. Politik açıdan doğru bir şekilde bunlar nasıl çekilir diye uğraşmış sinemacı etrafındakilere iyi gözükmek için. Her şey ‘gizem’ olacak diye ucu açık bırakılmış.

Ama son noktada şifa istismar dizisi niyetine bir ‘İyileşme 101’ seansını deneyimliyoruz. Bıçakçı-Yücel ikilisinin senaryosunu Emre Kayiş kadar sevdiyse sinemacının ‘karton küçük ekran uçurumun uçurumu’ bir kariyere evrilmesi de muhakkak!

FİLMİN NOTU: 3

Künye:

Arayış

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Aslı Enver, Mehmet Günsür, Defne Kayalar, İpek Türktan, Eylem Yıldız, Erol Babaoğlu

Yapım yılı: 2023