Yerel seçim sürecinin başlamasından itibaren aday adayları kıyasıya yarış içine girerken ön seçim olmayınca anketler ön plana çıkmaya başladı. Saygın ve işini layığıyla yapanlar başka ama kimsenin bilmediği şirketler mantar gibi türedi. İl başkanları ayrı, milletvekilleri ayrı bu şirketlere anket yaptırıp karar sürecini etkilemek için yoğun çabaya girdi. Çoğu manipülatif olan bu anketlerin parası nereden çıkıyor derseniz aday adaylarından, görevde devam edenlerinden çıkıyor.

Ana muhalefet partisi CHP, bu süreçte en çok anket krizi yaşayan parti. Mesela genel merkezin yaptığı anketler, adaylık kararlarının verildiği parti meclisi toplantılarında bile saklanıyor. İzmir anketi bir türlü ortaya çıkmadı mesela. Çok somut bir örnek var; Tekirdağ örneği... Aday gösterilen eski milletvekili anketlerde sonuncu sıralarda ama anketin birinci sırasındaki ve fark atan isim aday gösterilmedi. Hatta Tekirdağ teşkilatına göre yüzde 75 kazanma ihtimali olan isim değil, kaybetme ihtimali olan isim aday gösterildi. Peki nedeni ne? Son kongrede ortak hareket etmiş olmak... Anketler yüzünden CHP Genel Merkezi karışmış durumda. Anket baskınları ve kavgaları yaşanıyor.

İktidar partisinde tartışmalar

İktidar partisi bunu büyük bir disiplin içinde gerçekleştiriyor. Ortak adaylar, iş birlikleri derken bazı kentlerde manipülatif anket tartışmaları yaşanıyor. Özellikle il başkanları ve milletvekillerinin bu süreçte aktif rol oynadıkları bilgisi geliyor. Genel Merkezin anket konusundaki tavrı bilindiği için bu anketler, "miş’li muş’lu" şekilde kulaklara üflenip kamuoyu oluşturuluyor. Mesela Erzurum'da kulislere yansıyanlara göre, önce şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in önü kesilmek istendi. Ancak amaca ulaşılamadı. Fakat bazı ilçe belediye başkan adaylarında başarılı oldukları söyleniyor. Gece yarısı evlere telefon açılıp anket yapıldığı söyleniyor ama örneklemler hep yanlış. Kazanma kaygısı olmayan şehirde bile bunlar yaşanıyorsa gerisini siz düşünün. 

İktidar Partisi için bir diğer handikap ise ailesinde yoğun FETÖ iltisakı bulunan kişilerin adaylıkları. FETÖ'de üst düzey görevi olan hatta şura üyelerinin yakınları adaylık başvurusu yapıyor. Suçun şahsiliği ilkesi elbette önemli. Ama yerelde aile ilişkileri nedeniyle güçlenip mevki kazanma daha çok dikkati çektiği için örgütle bağı olmasa bile bu isimlere bakış olumlu değil. FETÖ ile mücadele konusunda kafaların karışmasına neden oluyor.

Adaylar değişebilir

Adaylar açıklanmış olsa bile henüz kesin değil. Bazı yerlerde partiler açıkladıkları adayları değiştiriyor bile. Sonucu en kestirilemez seçimlerden birine doğru gidiyoruz. Birçok yerde sürprizler olabilir. Mesela Şanlıurfa gibi çantada keklik görülen yerler, yanlış aday tercihleri gibi nedenlerle kaybedilebilir. Seçim sonrası genel merkezleri yanlış yönlendirenler partiden silinip gidebilir. Bu arada Samimi Haber olarak seçim sürecinde manipülatif ve sipariş anket yapan firmaları tek tek mercek altına alıp incelemeye başladık. Bu konuda ilginç ilişkiler ağı ve bombalara hazırlıklı olun derim.