Geçen sosyal medyada bir özel üniversitenin mezuniyet töreni dolaşımdaydı. Kızlı erkekli bir sürü yabancı öğrenci diploma sırasında isimleri tek tek okunuyor. Belli ki Arap ve Afrikalı gençler. Hepsi pırıl pırıl. Buna çok şaşıranlar olmuş.. Hatta “biz nereye gidiyoruz” diye yazanlar bile vardı. Biz bir yere gitmiyoruz.. Onlar eğitim almak için ülkelerinden geliyorlar. Ve bu gençler ülkelerine döndüklerinde bu ülkenin fahri elçisi olacaklar.

SOMALİ’DE BİR ECZANE

Geçen sene TRT’de Afrika’yı anlatan bir program vardı. Yanılmıyorsan Somali gibi bir ülkeden. Bir genç eczacı gayet akıcı Türkçesi ile Ankara’da okuduğunu ,vatanına hizmet etmek için döndüğünü, Türkiye ile bağlarının kopmadığını söylüyordu.  Türkiye’nin ülkesinde gönüllü fahri elçiliğini yaptığını söylüyordu.

Biz Afrika’ya, Türki Cumhuriyetlere ve Asya’ya çok geç girdik. Keza daha önce yüzünde sahte maske ile ülkemizi temsil ettiğini iddia eden  pentagon yetiştirmesi  misyonerlerin de ne halt olduğu ortaya çıktı ya neyse. Şimdi çoğu Amerika’nın iki kıtasında kebapçılık yapıyor.

5 BİN DAKTİLODAN SİHA’LARA

30 yılı geçmiştir.. Azerbaycan’dan Türkiye’ye tanıtım için 40 kadar gazeteci İstanbul’da ağırlanmıştı. Laleli’deki otelde kardeş ülkeden gelen gazetecilerle hem tanıştık hem bol bol sohbet ettik.

Hiç unutmam benden yaşça oldukça büyük olan ve Azerbaycan’da sevilen gazeteci bizlere “Biz iki devlet ,bir milletiz. Şu Kiril alfabesinden kurtulmak için devlet daireleri, okullar ve benzeri yerler için Türkiye’den 5 bin daktilo istedik. Gelmedi biliyor musunuz. O daktiloları kardeş Türkiye bize temin edemedi.”

İnsan utanmaz mı? Utandık tabii. Keza paraları mı yok petrol var isteseler Avrupa’dan 5 değil 55 bin tane bile alabilirlerdi diyenleri duyuyor gibiyim. Ama konu o değil.

Bugün 5 bin daktilo gönderemeyen Türkiye’den İHA’lar, SİHA’lar gönderen, otomotiv ve buzdolabından, bilgisayarına, televizyonundan klimasına her türlü elektronik yollayan Türkiye’ye.

İsimleri bizimkilerden biraz farklı olan genç kızlar ve erkekler burada bir çok bölümde eğitim aldı. Eczacısından doktoruna, İngilizce öğretmeninden maliyecisine kadar hepsi ülkelerine dönünce yanlarında bu ülkeden bir şeyler götürecek. Aynı Somali’deki o eczacı gibi bizim fahri elçilerimiz olacaklar.

O görüntüleri “Şaşırtan, ilginç” gibi başlıklarla vermeyeceğiz.. Aksine bu ülkede eğitim aldıkları için gurur duyacağız..

Hepsinin yolu açık olsun.