Önce İstanbul Sarıyer’de kiliseye silahlı baskın düzenlendi. Ardından Moskova’da konser salonu kana bulandı. Her iki eylemin ardından DEAŞ’a bağlı Horasan Grubu çıktı. İki eylemin ortak amacını ise istihbarat servisleri çözdü.

Ali Fuat Duatepe yazıyor

ABD ve koalisyon güçleri önce Irak’ta ardından Suriye’de DEAŞ’a yönelik operasyonları yaptı. Türkiye bu operasyonlarda aktif rol oynadı. Irak’tan büyük oranda çekilen ABD askerleri Suriye’de ise PKK unsurlarını hem eğitti hem de onları korumaya aldı. ABD bölgede yeni bir devlet için zemini hazırlarken düzenli bir ordu kurdu. Hem de müttefiki olan Türkiye’nin itirazlarına rağmen.

DEAŞ bitti ama

Türkiye bu süreçte hem DEAŞ’la mücadele etti hem de Suriye sınırını kontrol etmek amacıyla Suriye’de Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarını gerçekleştirdi. Türkiye hem PKK/PYD hem de DEAŞ’a yönelik etkili harekatlar yaptı. Örgütlerin lider kadrolarına yönelik yakalama ve etkisizleştirme operasyonları düzenlendi.

DEAŞlıların geride kalanları sorun oldu

Öldürülen DEAŞlıların eşleri ve çocukları Roj ve Hol kamplarına yerleşti. Savaşabilecek durumdaki erkekler ise Horasan Grubu çatışında yapılanıp farklı ülkelere dağıldı. Genelde gizlendikleri ülkelere kaçak yollarla girdiler. İki kampta kalanların sayısının 30 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Örgütlü hareket eden böyle kalabalık grup kampları kontrol eden PKK/PYD açısından büyük sorun anlamına geliyor. Terör örgütünü koruyan ABD ve ve bölgedki eli CENTCOM da durumdan rahatsız olunca DEAŞlı aileleri gönderecek ülke aramaya başladılar. Bazı ülkeler kendi vatandaşlarını bile kabul etmiyor.

Türkiye’ye kabul et baskısı

ABD, Suriye’deki müttefiki PKK/PYD’yi korumak için DEAŞlı aileleri Türkiye’nin alması için baskı yapıyor. Ancak Türkiye kesin nir dille bu durumu reddediyor. Resmi yanıta rağmen ABD baskıya devam ediyor. Bu sırada Türkiye sınırları içinde DEAŞlılara yönelik seri operasyonlara başladı.

Sarıyer’deki kiliseye baskın

Türkiye’nin baskıya direndiği günlerde Sarıyer’de kilise baskını yaşanır. Saldırganlar kısa sürede yakalanır ve işin arkasından Horasan Grubu çıkar. Bağlantılar tek tek çözülür.

Moskova’da akan kan ve plan

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda saldırı düzenlendi. Saldırıda 137 kişi yaşamını yitirirken saldırganlar Ukrayna’ya kaçamadan yakalandı. Rus gizli servisi delilleri topladı ve arkasından yine Horasan Grubu çıktı. Hatta saldırganlardan biri eylem öncesi kısa süreliğine İstanbul’a gelmişti.

İkiz saldırı çifte plan

Konuştuğum üst düzey bir istihbarat yetkilisi ilk kez açık bir şekilde ABD’yi işaret etti. İşte şok eden analiz:
Türkiye bu DEAŞlı aileleri kabul etmeyince bir mesaj verdiler. Sarıyer kilise saldırısı bir işaretti. Biz bunu gördük. Tüm Türkiye genelinde operasyonlara başladık. Onlarca saldırıyı önledik. Sarıyer saldırısı sonrası yapılan operasyonlarda yakalananların TBMM’ye İstanbul’da bulunan askeri kışlalara veya polis karakollarına yönelik terör eylemi gerçekleştirme talimatı aldıklarını saptadık. Başka şehirlerde ise kilise evlere saldırı düzenleyeceklerdi.

Gelelim Rusya kısmına. Planın Türkiye aşaması başarısız olunca orada daha şiddetli bir eylem yaptırdılar. Planları ve beklentileri Rusya’nın iki kamptaki DEAŞlı ailelere süpürme operasyonu yapmasıydı. Böylelikle zorunlu baskıyla bu aileler Türkiye’ye atılacaktı. Ama aynı bizim gibi Rusya bu tuzağa düşmedi. Arkasında kimlerin olduğunu gayet net biliyoruz.

Türkiye’den kritik adımlar

Horasan Grubu’nun eylemleri sonrası Türkiye acil eylem planı belirledi. Öncelikle sınır güvenliğinin artırılması amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı üzerinden bir dizi tedbirler hayata geçirildi.
Ardından Göç İdaresi denetimleri artırırken, oturum izni ve vatandaşlık işlemleri kısıtlandı. Son olarak umumi pasaporta sahip Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kaldırıldı.

Korsan taksi yapısına sıkı takip

Soruşturmalar sırasında ilginç bir detaya ulaşıldı. DEAŞlı teröristler sınırı kaçak geçtikten sonra Suriyelilerin işlettiği korsan taksi şebekesini kullanarak gidecekleri şehirlere gidiyordu. Bu yöntemle otogar ve havalimanlarında ya da mola yerlerinde görüntü vermekten kurtuluyorlardı. Bunun tesbitinin ardından 6 ilde faaliyet gösteren korsan taksi ağı deşifre edildi.

Şu an Türkiye’nin dört bir yanında DEAŞ’a karşı planlı istihbarat operasyonları yapılıyor. Onlarca gözaltı ve tutuklama yapılıyor. Amaç saldırıları önlemek.