"Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Araştırmacılar, Uyku Kalitesini Artırmanın Basit Yolunu Buldu"

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 4 haftalık bir deneyde uyku kalitesini artırmanın basit bir yolunu tespit etti. Independent Türkçe'nin haberine göre, deneyde, farklı havalandırma sistemlerinin yerleştirildiği odalarda 29 kişilik bir grup kullanıldı.

Önemli bir etken oldu

Deney sonuçlarına göre, az havalandırılan odalarda uyku kalitesinin düştüğü, iyi havalandırılan odalarda ise arttığı gözlemlendi. Araştırmacılar, havalandırma sistemlerinin odadaki karbondioksit oranını azaltmasının uyku kalitesini belirleyen en önemli etken olduğunu belirtti. Ayrıca, güçlü fan sistemlerinin havadaki partikülleri daha etkili bir şekilde temizlediği de vurgulandı.

Gece uyanma oranını azalttı

Deneyde fan hızının artırılarak havalandırma oranının yükseltildiğinde, ölçülen uyku kalitesinin iyileştiği ve daha etkili havalandırma sistemlerinin gece uyanma oranını azalttığı ifade edildi.

Daha faydalı

Araştırmacılar, yatak odasındaki hava kalitesinin bilişsel kapasiteyi etkilediğini ve iyi havalandırılmış bir yatak odasında uyumanın bilişsel yetenekler açısından daha faydalı olduğunu belirtti.

Okula giden çocuklar için doğal beslenme tavsiyeleri Okula giden çocuklar için doğal beslenme tavsiyeleri

Aynı deney büyük grupla da yapılacak

İleriki çalışmalarda, daha büyük bir grupla yapılan deneylerle nem oranı ve karbondioksit yoğunluğu arasındaki ilişkinin daha detaylı olarak inceleneceği bildirildi.

Editör: Haber Merkezi