Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal’a göre grip aşısının en uygun zamanı, grip virüsünün yayılmaya başladığı Eylül ortasından itibaren Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu dönemde yapılan aşı, vücudun grip sezonu boyunca etkili bir koruma geliştirmesine olanak sağlar. Aşı sonrasında bağışıklık sistemi genellikle birkaç hafta içinde tam koruma sağladığı için, bu zaman aralığında yapılması önemlidir.

Grip Salgını.2

Bilim insanları keşfetti: Diyetsiz kilo vermek mümkün Bilim insanları keşfetti: Diyetsiz kilo vermek mümkün

Kimler grip aşısı olmalı?

Grip, özellikle risk grubundaki bireylerde daha ciddi seyredebilir. Prof. Dr. Köksal, 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar (kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıkları gibi), hamileler, küçük çocuklar ve sağlık çalışanları gibi grupların grip aşısı olmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Ayrıca, grip aşısının hafif yan etkileri olabilse de, bu etkiler genellikle kısa süreli ve hafif seyreder. Aşı yapılan bölgede hafif ağrı, kızarıklık veya şişlik ile kas ağrıları ve düşük ateş görülebilir. Ancak bu yan etkiler, aşının sağladığı koruma göz önüne alındığında oldukça küçük risklerdir.

grip aşısı

Grip aşısı grip yapar mı?

Halk arasında yaygın bir inanış olan "Grip aşısı grip yapar mı?" sorusuna da açıklık getiren Prof. Dr. Köksal, grip aşısının canlı virüs içermediğini ve bu nedenle grip yapmasının mümkün olmadığını belirtiyor. Ancak aşı olduktan hemen önce ya da sonra grip olan kişiler, bu durumu aşının yan etkisi olarak yanlış bir şekilde yorumlayabilir. Bağışıklık sisteminin koruma sağlaması için geçen birkaç haftalık sürede grip virüsüne maruz kalmak mümkündür, bu yüzden aşının zamanlaması büyük önem taşır.

Grip aşısı, ciddi komplikasyonları ve hastaneye yatma riskini büyük ölçüde azaltarak toplumsal bağışıklığa da katkı sağlar. Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kaçırmadan grip aşınızı yaptırarak kendinizi ve sevdiklerinizi gripten koruyabilirsiniz.

Unutmayın, grip aşısı sadece sizi değil, çevrenizi de koruma altına alır!

Editör: Elif Erbay