Gazze Sağlık Bakanlığı, dün yayımladığı 649 sayfalık belgede, son 11 ay içinde İsrail tarafından  Gazze'de  öldürülen her Filistinlinin adı, yaşı, cinsiyeti ve kimlik numarası ayrıntılı olarak yer aldı.

Belgede, İsrail'in 7 Ekim'den 31 Ağustos'a kadar süren saldırılarında öldürülen yaklaşık 42 bin 206 Filistinliden 34 binine ilişkin ayrıntılar yer aldı.  

Mahmut Abbas İspanya'ya gidiyor Mahmut Abbas İspanya'ya gidiyor

Belgenin ilk 14 sayfasında sadece bebekler  

Belgenin ilk 14 sayfasında 1 yaşından küçük bebeklerin isimleri yer alırken, son 11 sayfasında ise İsrail kurulmadan önce doğan 77 ila 101 yaş arasındaki kişilerin isimlerine yer verildi.

Bakanlık ayrıca Gazze savaşında hayatını kaybedenlerin yüzde 60'ının kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu, geri kalanların büyük çoğunluğunun ise silahsız sivil erkeklerin olduğunu açıkladı.

Belgede şu ana kadar 11 bin 355 çocuğun hayatını kaybettiği saldırılarda, istatistiklere göre bu sayının toplam ölüm sayısının üçte biri olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca istatistiklerde toplam ölü sayısının yüzde 40'ına denk gelen 13 bin 737 erkeğin hayatını kaybettiği, bunların büyük çoğunluğunun da 18-30 yaş aralığında olduğu belirtildi.

Yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'de sadece 15 hastane kısmen faaliyette, 23 hastane ise İsrail bombardımanları nedeniyle tamamen hizmet dışı kaldı ve savaşın başlangıcından bu yana en az 130 ambulans da hasar gördü.

47 aile nüfus kayıtlarından silindi

Bakanlık, İsrail saldırılarında yaralanan 67 bin 433 kişinin isim ve kimliklerini kaydettiğini belirtirken, yaralı sayısının ve ölü sayısının çok daha fazla olduğu bildirildi.

Bakanlığa göre Filistinli çocuklar ve kadınlar için en ölümcül ay Ekim ayı olurken, erkekler için ise Mart ve Ağustos ayları oldu.

İsrail'in 7 Ekim’den bu yana südürdüğü saldırılar, Gazze'deki mahalleleri yerle bir ederken, Gazze'yi hastalık ve açlığın kol gezdiği derin bir insani krize sürükledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki hastane raporlarına dayanarak 15 Ekim'de yaptığı açıklamada, 47 ailenin nüfus kayıtlarından silindiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Time Dergisi’ne yaptığı açıklamada, "Bu sayının aslında daha yüksek olabileceğine inanmak için geçerli nedenler var" dedi .

Editör: Burçin Çelikkol