iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri

Yapay zekâ bunamaya da mı çözüm olacak? İnsanlık bu sorunun yanıtına ulaşmak üzere. Bilim insanları bu konuda adım atmaya hazırlanıyor.
İskoçya’da, kişinin bunama (demans) riskini ortaya koyacak bir veri ve araç geliştirmek amacıyla yapay zekâ kullanılarak 1 milyondan fazla beyin taraması incelenecek.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Edinburgh ve Dundee Üniversiteleri’ndeki araştırmacılar, ‘NEURii’ adı verilen küresel bir araştırma projesi kapsamında İskoçya’daki hastalardan 10 yılı aşkın süredir elde edilen tomografi (CT) ve emar (MR) taramalarını inceleyecek.
Yapay zeka ve makine öğrenimi kullanılarak, bu taramalar hastaların sağlık kayıtlarıyla eşleştirilecek. Böylelikle doktorların bunama riskini daha iyi belirlemesine yardımcı olabilecek kalıpların tespit edileceği düşünülüyor.

Bu çalışmanın sonucunda geliştirilecek dijital araçlar, radyologların hastaları tararken demans riskini daha erken ve doğru bir şekilde tespit etmesini sağlayacak.

Ayrıca çalışmada toplanan veriler, İskoçya Ulusal Güvenli Alanı’nda biriktirilecek ve gelecekteki araştırmalar için kullanılabilecek.
Verilerin, bunamanın daha iyi anlaşılmasına ve potansiyel olarak yeni tedavilerin geliştirilmesine de yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Editör: Elif Erbay