Haber Merkezi - Ercan Çankaya

NATO'nun kritik Washington zirvesinin sonuç bildirgesi bugün yayımlandı. Bildirgeye göre, NATO'nun 2026 liderler zirvesi Türkiye'de yapılacak. Zirvenin sonuç bildirgesinde, Ukrayna'ya destek açıklanırken Çin’e de Rusya’nın Ukrayna’yla savaşına verdiği desteği sonlandırma çağrısı yapıldı.

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen kritik toplantıda, 2026 zirvesinin Türkiye'de yapılmasına karar verildi.

Sonuç Bildirgesi'nde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki Liderler Zirvesi'nin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Trump yeni saldırı girişimi sonrası konuştu: ''Asla teslim olmayacağım'' Trump yeni saldırı girişimi sonrası konuştu: ''Asla teslim olmayacağım''

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı da 2025'te Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Çin’e ‘Rusya’ya desteği sonlandır’ çağrısı

Nato Çin

Zirvede, Rusya ve Çin ile ilgili kritik kararlar da alındı.

Ukrayna'ya gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlanması kararlaştırıldı.

NATO üyeleri Çin’e de Rusya’nın Ukrayna’yla savaşına verdiği desteği sonlandırma çağrısı yaptı...

NATO Çin'i, Rusya'nın Ukrayna savaşına kararlı şekilde katkı sağlamakla suçladı.

NATO açıklaması Biden’ın seçim politikası

Samimi Haber olarak NATO’nun bu oldukça sert bildirgesini Devletler Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni’ye sorduk.

 Prof. Dr. Hasan Köni

NATO’nun 75’inci Yıl Liderler Zirvesi’nde Amerika Birleşik Devletleri’nin NATO’yu kendi istekleri çerçevesinde hareket edecek bir örgüt olarak görmeye devam ettiğini belirten Profesör Köni, bu açıklamaların aynı zamanda Biden’ın Trump’a karşı yürüttüğü seçim politikasının bir yansıması olduğunu vurguladı.

Batı Ukrayna’ya para aktarmaktan yoruldu

Muhtemel Trump iktidarıyla birlikte NATO hâlâ Avrupa’yı korur mu, sorusunun muallakta olduğunu belirten Köni; hem ABD’de hem birçok Avrupa ülkesinde enflasyon sorunu olduğunu belirterek bu ülke halklarının Ukrayna Savaşı’na para aktarmaktan yorulduklarını belirtti.

ABD’nin NATO’yu kendi güvenliğini sağlayan bir örgüt olarak görmekteki ısrarı nedeniyle Güneydoğu Asya ülkelerinin toplantılarda yer aldığını belirten Hasan Köni, NATO’nun Avrupa’yı Sovyetler Birliği’ne karşı korumak için kurulduğunu hatırlatarak Çin’e karşı yapılan sert açıklamaların ABD’nin etkisiyle yapıldığını belirtti.

Avrupa’nın ABD’nin Çin’le mücadelesinde daha ileri bir adım atmasının bu çerçevede ihtimal dahilinde olmadığını belirten Köni, konunun bir başka boyutuna da dikkat çekti.

ABD artık Avrupalı göçmenlerin devleti değil

ABD’yi Avrupalı göçmenlerin kurduğunu belirten Köni, yeni göçlerle birlikte bu nüfus yapısının değiştiğini, artık nüfusun büyük çoğunluğunu Avrupa dışından gelen Amerikalıların oluşturduğunu vurguladı.

ABD’nin artık Avrupa’yı desteklemeye eskisi kadar istekli olmadığını belirten Köni, NATO’daki hiçbir Avrupa ülkesinin de Çin’le savaşmak istemeyeceğini vurguladı.

Bu açıklamanın ABD’nin kendi kamuoyuna NATO ayakta ve ABD’yi desteklemeye devam ediyor mesajı olduğunu vurgulayan Köni, hem Avrupa hem ABD kamuoyunun Rusya’nın Ukrayna’yla baş etmekte zorlandığını gördüklerini, bu sebeple Rusya üzerinden yapılan tehdit açıklamalarının bu ülkelerdeki kamuoyunu eskisi kadar etkileyemediğini vurguladı.

Profesör Dr. Hasan Köni: NATO'nun Çin'e yönelik sert açıklamaları ABD etkisiyle yapıldı Profesör Dr. Hasan Köni: NATO'nun Çin'e yönelik sert açıklamaları ABD etkisiyle yapıldı

Editör: Ercan Çankaya