ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

Fransa’daki erken genel seçimin ilk turu, Avrupa’da faşizmin yükselişini bir anlamda doğruladı ve Le Pen kazandı. Dünyadaki tedirginlik biraz daha arttı.

Ülkede seçim dün yapıldı ve ilk turda hiçbir parti %50’yi geçemediği için seçim ikinci tura kaldı. Macron Avrupa Parlamentosu seçimlerinde belalısı Ulusal Birlik Partisi Marine Le Pen karşısında hezimete uğradığından erken genel seçim kararı almıştı. Erken seçimin ilk turu da beklendiği gibi Macron’un yenilgisi, aşırı sağcı Le Pen’in zaferiyle sonuçlandı. Macron’un partisi Rönesans ancak üçüncü olabildi.

Fransa'da yaşayan Türk Gazeteci Ömer Aydın, aşırı sağın yükselişini, seçimin ikinci turunun nasıl nasıl sonuçlanabileceğine yönelik öngörülerini Samimi Haber'e değerlendirdi.

Hindistan'da ayin izdihamı Hindistan'da ayin izdihamı

Erken genel seçimlere giden süreci hatırlatan Aydın; “Görünen o ki Fransa’da artık yeni bir hükümet olacak. Macron’un partisinin silindiğini söyleyebiliriz” tespitinde bulundu.

Önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tur seçimlerinde aşırı sağın çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağının, olası seçim ittifaklarına göre belli olacağını belirten Aydın, Fransa gündemindeki ittifak seçeneklerini şöyle anlattı: 

“Şöyle bir ihtimal var: İkinci turda, eğer Macron'un partisi veya diğer partiler aşırı sağa karşı bir blok oluşturursa, sol bloğun mecliste yüksek oranda oy alması söz konusu olabilir. Bu durumda Macron, hükümeti kurması için sol bloka görev verebilir. Fakat her halükarda, yani aşırı sağ veya sol blok hükümeti kursa da, Macron kendi partisi dışında bir hükümetle çalışmak zorunda kalacak”.

Macron aşırı sağın yolunu mu açıyor?

Aydın, ikinci tur öncesinde şimdiden ülkede aşırı sağa karşı birleşmeye yönelik açıklamalar yapıldığına dikkat çekerek; “Macron'un başbakanı, ‘Aşırı sağa bizden bir oy bile gitmeyecek’ şeklinde bir açıklama yaptı. Fakat bu aşamada Fransa siyasetinde çok ilginç gelişmeler oluyor. Macron sürekli, ‘Aşırı sağa karşı mücadele ediyoruz’ şeklinde açıklamalar yapıyor ama onun son yıllarda izlediği politikalar aşırı sağın yolunun taşlarını döşemek olarak algılanıyor” dedi.

Üçken 300 olacak

Gazeteci Aydın’ın bu iddiasını güçlendiren veriler de bulunuyor. Örneğin, Macron’un iktidara geldiği 2017 yılında aşırı sağ partiler Fransa Parlamentosu’nda yalnızca üç milletvekiline sahipti. Dün ilk turu yapılan seçim sürecinin sonunda, başta Le Pen’in faşist Ulusal Birlik Partisi ve diğer aşırı sağcıların 577 üyeli Fransa Ulusal Meclisi’ne 300 civarında milletvekili sokması bekleniyor. Ülke medyasının önemli bölümü, aşırı sağın yükselişiyle Macron’un politikalarını ilişkilendiriyor. 

Bu gerçeği değerlendiren Gazeteci Aydın, Macron’un politikalarının, hatta aşırı sağın ekmeğine yağ süren söylem ve işlerle dolu olduğunu hatırlattı. Aşırı sağın yükselişindeki Macron faktörüne dikkat çeken Aydın; “Le Pen geçmişte, ‘Biz iktidarda değiliz fakat fikirlerimiz iktidarda’ diyordu. Gerçekten de öyle. Geriye doğru baktığımızda, Macron'un iktidarı boyunca Fransa'da sürekli aşırı sağ politikalar söz konusu oldu, bu da aşırı sağın yükselişini körükledi. Irkçı, yabancı düşmanı, Müslüman düşmanı politikalar ve kanunlar çıkarıldı, camiler kapatıldı, yabancılara yönelik saldırılar arttı. Bunların hepsi Macron döneminde yaşandı” dedi.

Gazze’deki soykırımla ilgili ünlü Müslüman futbolcu Karim Benzema’nın başına gelen olayı örnek veren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fransa milli takımının ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından Karim Benzema, geçtiğimiz aylarda sosyal medyada bir paylaşım yapıp, ‘Dualarım Gazze'de katledilen çocuklarla’ demişti. Bu paylaşımından dolayı Macron Hükümeti’nin içişleri bakanı, Benzema'nın Fransız vatandaşlığından çıkarılması çağrısı yapacak kadar ileri gitti. Yani, Macron yabancı düşmanlığından, Le Pen tehlikesinden falan bahsediyor fakat kendi politikaları Le Pen'i aratmayacak politikalardı. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi.

Macron istifa eder mi?

Parlamentoyu biçimlendirecek erken genel seçimin sonucuna göre, Cumhurbaşkanı Macron’un istifa etmesi olasılığı da Fransız medyasının gündeminde.  Bu konuda Ömer Aydın’ın değerlendirmesi ve öngörüsü şöyle: “Bir sürpriz olabilir. Ancak benim böyle bir beklentim söz konusu. Fakat Macron'un aşırı sağla birlikte çalışma yönünde bir niyetinin olduğunu da görüyoruz. Hükümet aşırı sağdan olacak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olacak ve bu şekilde 2027 yılına kadar devam edebilir. Veya Macron'un ikinci tur seçimlerinden sonra gelecek hafta istifa kararı alıp, Fransa'nın yeniden cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmesi de mümkün olabilir”.

Editör: Elif Erbay