2010 yılından beri Beşar Esad'ın basın danışmanlığını yapan Luna el-Shibl, dün Şam yakınlarında geçirdiği "trafik kazası"nda ağır yaralandı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Beşşar Esad'ın Özel Danışmanı Luna El-Shibl’in dün öğleden sonra Şam merkezine giden yolda  geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandığını duyurdu. Açıklamada,  kazanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

Suriye muhalefetinin yayın organı Suriye Tv bugün, İran Devrim Muhafızları istihbaratının, Suriye Cumhuriyet Sarayı'na baskın düzenlediğini ve Luna el-Shibl’e bağlı subayları kaçırdığını bildirdi. 

Haberde, el-Shibl’e bağlı subayların İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla bağlantılı oldukları,  İsrail ve ABD adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla kaçırıldıklarını bildirdi.  

İran yeniden sandık başında: Mesut Pezeşkiyan mi, Said Celili mi? İran yeniden sandık başında: Mesut Pezeşkiyan mi, Said Celili mi?

Ard arda yaşanan bu olaylar üzerine,  Esad’a sadakatiyle bilinen El-Shibl'in suikaste uğradığı değerlendirmeleri yapıldı.

Dahası, İran Devrim Muhafızları İstihbaratı’nın aralarında Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nden Albay Cafer Es Salih ve Cumhuriyet Muhafızları'ndan  Manhal Süleyman'ın da bulunduğu Luna el-Shibl’e bağlı subaylardan oluşan bir şebekeyi tutukladığı bildirildi.

Subayların, Cumhuriyet Sarayı’ndan, “Beşşar Esad'in oğluna yardıma gelme” bahanesiyle Seyyide Zeynep'teki Devrim Muhafızları Karargahına götürüldüğü belirtildi.

Kudüs Gücü İstihbaratı, geçtiğimiz hafta, Luna el-Shibl’in Tuğgeneral kardeşini de tutuklamıştı.

İran Devrim Muhafızları’nın, İsrail ve ABD adına casusluk yaptıklarını belirttiği Luna el-Shibl ve ekibinin bu eylemlerinde Beşşar Esed'in karışmış olma ihtimalini soruşturduğuna dikkat çekildi.

Kaynaklar,  dosyanın hassasiyeti ve büyüklüğü göz önüne alındığında Beşşar Esed'in doğrudan ya da dolaylı olarak karıştığının kanıtlanması halinde, İran- Suriye ilişkilerini etkileyeceği ve ciddi bir soruna işaret ettiği bildirildi.

Bu arada, olaya ilişkin Şam'dan bilgi aktaran kaynaklar, Suriyeli Öğrenciler Ulusal Birliği Eski Başkanı ve Halk Meclisi eski üyesi Luna el-Shibl eşi Ammar Saati'nin ağır yaralı eşini görmesinin engellendiğini bildirdi. Kaynaklar ayrıca, Saati’nin resmi görevlerine son verildiğini ve bu kararın fotoğrafının basına servis edildiğine dikkat çekti.  

Suriye Cumhurbaşkanı  Beşşar Esed, geçtiğimiz Mayıs ayında katıldığı ve üyelerini atadığı partisinin genişletilmiş Merkez Komite toplantısında, Luna el-Shibl, diğer danışmanı Buseyna Şaban ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Ali Memlük'ün de aralarında bulunduğu bazı isimleri  Baas Partisi Merkez Komitesi listesinden çıkarmıştı.

Suriye yönetiminin, Baas seçimleri ve bu seçimlerde meydana gelen değişiklikler ile yavaşça bir dönüşüm sağlayarak iktidardaki Baas Partisi’nde reformist bir değişim adımı olarak yorumlanmıştı.

Haberde ayrıca, Ayetullah Hamaney'in resmi web sitesinde yer alan, Esed’e "direnişin Suriye'nin ayırt edici kimliği olduğunu ve korunması gerektiği" hatırlattığı ve “Batı ve Araplarla işbirliği” konusunda uyardığı belirtildi.

Editör: Burçin Çelikkol