Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 9 Haziran'da Ulusal Meclis'i feshetmesinin ardından düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turunda oy verme işlemi Türkiye saatiyle 21.00'de sona erdi. Oy sayımı devam ederken, Ipsos, Ifop, OpinionWay ve Elabe gibi araştırma kuruluşlarının yayınladığı sandık çıkış anketlerine göre, 28 yaşındaki Jordan Bardella'nın liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN), oyların yaklaşık %34'ünü alarak seçimi birinci sırada tamamlaması bekleniyor.

Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti (PCF) gibi sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire), oyların %28,5'ini alarak ikinci sırada yer alması öngörülüyor. Macron'un Rönesans Partisi'nin de içinde bulunduğu Birlik (Ensemble) ittifakı ise %20,3 oy oranıyla üçüncü sırada yer alması bekleniyor.

Fransa sandık başında!

Sandık çıkış anketlerine göre, Ulusal Birlik Partisi (RN) 260 ile 310 arasında, Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire) 115 ile 145 arasında, Macron'un Birlik ittifakı ise 90 ile 120 arasında milletvekili kazanması bekleniyor. Mecliste çoğunluk olan 577 sandalyeden hükümet kurabilmek için en az 289 sandalyeye ihtiyaç duyuluyor. Seçimlere katılım oranı ise %67,5 olarak gerçekleşti.

Seçim sonuçlarının ilk açıklanmasının ardından Macron, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ne karşı demokratik ve cumhuriyetçi bir birlik çağrısı yaptı.

“Fransızlar, net bir oyla, 7 yıllık iktidarın ardından sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiler”

RN Ulusal Meclis Grubu Başkanı Marine Le Pen,

"Bu akşamın sonucuna güç katan bu kadar yüksek katılım için mutluyum. Fransızlar, net bir oyla, 7 yıllık iktidarın ardından sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiler. Bu sonuç, bir değişim tercihi yolunda ilk adımdır. Pas-de-Calais’in 11. seçim bölgesinin sakinleri, bana bu akşam itibariyle seçilme onurunu veriyorlar" ifadelerini kullanarak, ikinci turda mutlak çoğunluk istediğini dile getirdi.

Afganistan hedefine bir adım daha yaklaştı Afganistan hedefine bir adım daha yaklaştı

Fransa sandık başında!

Seçimlerin 2. turu 7 Temmuz’da


Fransa'da yükselişte olan aşırı sağ parti RN, seçimlerde 577 sandalyeden mutlak çoğunluğu (289 sandalye) ya da en az bu sayıda sandalye kazanmayı hedefliyor. Bir milletvekilinin ilk turda seçilebilmesi için oy oranının %50'den fazla olması gerekiyor. Eğer hiçbir aday %50'nin üzerinde oy alamazsa, ikinci tura kalmak için seçmenlerin %12,5'inden fazlasının desteğini almak gerekiyor.

Bugün yapılan ilk turun ardından, ikinci tur 7 Temmuz'da yapılacak. Meclisteki çoğunluğu kimin kazanacağı henüz belirsizliğini koruyor ve nihai sonuçlar, 7 Temmuz'daki ikinci tur oylarının ardından netlik kazanacak.

Kaynak: iha