Katar'ın başkenti Doha'da önceki gün başlayan Afganistan konulu 3. BM toplantısına katılan Afgan heyeti, birçok ülkenin bankacılık ve ekonomi alanlarındaki kısıtlamaları kaldıracağını taahhüt ettiğini belirtti.

BM toplantısı nedeniyle Katar'ın Başkenti Doha'da bulunan Afganistan Geçici Hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, konuya ilişkin X sosyal medya platformundaki hesabından açıklama yaptı.

Çadırlar su altında Gazze’yi hem İsrail hem kış vuruyor! Çadırlar su altında Gazze’yi hem İsrail hem kış vuruyor!

Toplantıya hazırlıklı giden Mücahid,"Bugünkü toplantı çok iyi gidiyor. Birçok ülke Afganistan'ın özel sektörüne desteğini ifade etti. Bankacılık ve ekonomik alanlarındaki kısıtlamaların kaldırılacağı sözü verildi. Rusya, Çin, İran, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, ABD ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) duruşu övgüye değer." ifadesini kullandı.

Sözcünün X'teki paylaşımlarına göre, toplantı için Doha'da bulunan Afgan heyeti aynı zamanda çok sayıda ülke temsilcileriyle birebir görüşme gerçekleştirdi. Afgan heyeti, ülke temsilcilerinden Afganistan ile ilişkilerini geliştirmelerini istedi.

Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Mücahid, toplantının bugünkü oturumunda yönetimlerinin uyuşturucu ile mücadeleye yönelik çabalarını anlattı. Mücahid, konuyla ilgili açıklamasında bunun toplantıya katılan ülke temsilcilerini memnun ettiğini aktardı.

TOLO News'e konuşan Mücahid, ayrıca söz konusu ülkelerin Afganistan ile ekonomik iş birliğine yönelik taahhütlerde bulunduğunu kaydetti.

Afganistan konulu BM toplantıları 

BM Afganistan konulu özel toplantılarının ilki 2023 yılının Mayıs ayında, ikincisi 2024 yılının Şubat ayında düzenlenmişti. İlk iki toplantıya katılmayan Afgan geçici hükümeti heyeti, son toplantıya ilk defa iştirak etti.

3. toplantıya 25'ten fazla ülke ve uluslararası organizasyondan temsilciler katıldı.

Afganistan'la ilgili sorunların tartışıldığı söz konusu toplantılarda, yeni Afgan yönetiminin uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkeler ile diyalog zemini aranıyor.

Diyalog konusunda, şüpheci yaklaşan ve fikir ayrılığında olanlar sadece batı ülkeleriyle sınırlı değil. Uluslarası kurumların bazıları da Afganistan’la ilgili meselelerde birbirinden farklı tutum sergileyebiliyor. Örneğin; BM Güvenlik Konseyi, konuda bloklar arası güç rekabetini öncelerken, diğer bazı BM kurumları, sosyal boyutlara veya insan haklarına önem veriyor. BM yardım kuruluşları, Afganistan’da herhangi bir insani krizin ortaya çıkmaması için Taliban yönetimiyle daha kapsamlı bir diyalogtan yanayken Uluslararası Af Örgütü gibi insan hakları örgütleri ise Kabil hükûmetine karşı daha katı bir tutum takınılması gerektiğini savunuyor.

Afgan muhalifler de sosyal medya paylaşımları ya da muhalif yayın organlarındaki açıklamalarıyla BM ve ülkelerin Afganistan yönetimiyle diyaloğa girmesini eleştiriyor.

Editör: Burçin Çelikkol