Enflasyon rakamları açıklandı. 

TÜİK ENFLASYON

Temmuz ayında 
Aylık enflasyon artışı yüzde 9,49
Yıllık enflasyon artışı yüzde 47,83
Önceki yüzde 38,21


ENAG ENFLASYON 

Temmuz ayında 

Aylık artış yüzde 13,18 
Yıllık artış yüzde 122,88 

Açıklanan enflasyonlar ile birlikte biz de dolar ile ilgili fiyatlarımızı revize ediyoruz.

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde bu enflasyonla dolar en az 38-40 lira aralığında diyordum. Yeni enflasyon ise fiyatı en az 2 lira daha yukarı itiyor.

YENİ FİYAT 40-42 ARALIĞI…

“Neden?” diye soranlara hemen cevabını verelim. 
38 - 40 aralığındaki dolar hesaplarını Haziran ayına kadar oluşan enflasyon verisinin toplamına göre yapmıştım. Ayrıca şunu da belirteyim hesaplamalar resmi enflasyona göre. Enag yada hayatın gerçek enflasyonu baz alınırsa dolar çok daha yüksek seviyelere gidiyor.
Görünen o ki; TÜİK ve ekonomi yönetimi artık gerçek enflasyonla helalleşme kararı almış. 

Öncelikle belirteyim bu doğru bir karar. 

Çünkü sadece bu sayede ekonomi ve para politikalarında iyileşme mümkün olabilir. Gerçeğe yakın enflasyonun kabul ediliyor olması gelir seviyemizi ve en önemlisi satın alma gücümüzü yukarıya çekecek. Ayrıca yerli ve yabancı yatırımcının dolardan Türk Lirasına geçişini kolaylaştıracak. 

Görünen o ki; öyle ya da böyle enflasyon yıl sonunda en az Merkez Bankasının tahmin ettiği seviyelere yani yüzde 58 seviyesine gelecek. Demek ki TÜİK önümüzdeki birkaç ay daha yükselen enflasyonu kabul etmek zorunda kalacak.

Dolayısıyla ben de bu gelişmeleri göz önüne alarak dolar enflasyon fiyatlamamı an itibarıyla revize ediyorum ve 38-40 lira aralığından 40-42 aralığına çıkarıyorum. “An itibariyle” diyorum çünkü önümüzdeki aylarda gelen enflasyon verileriyle muhtemelen dolar fiyatımızı yukarı doğru revize etmeye devam etmek zorunda kalacağız.

YABANCI DOĞRUYU İSTİYOR…

Bu arada yabancıların beklentisinin de bu yönde olduğunu biliyorum.

Ülkeye para girişinin olabilmesi için öncelikle gerçeklikle örtüşen enflasyon verilerin açıklanması olmazsa olmaz birinci şart.

Çünkü yabancı yatırımcı için ön koşul ülke ekonomisinin bilinir, istikrarlı ve öngörülebilir olması.

Bu da şu demek;

DOĞRU ENFLASYON RAKAMI
DOĞRU FAİZ ORANI
DOĞRU DÖVİZ FİYATI

Tüm bunlar olursa ve kurda bir istikrar yakalanırsa yabancı parasını getirir, yerliler ise yastık altı dövizini çıkarıp Türk Lirasına geçebilir.

Bu arada kur istikrarı ile kastettiğin tüm kaynakların hiç edilerek kurun baskılanması değil. 

Çünkü kurun baskılanması istikrarı değil kırılganlıkları arttırıyor. İstikrarla kastım doğru para ve ekonomi politikaları ile kurun sağlıklı bir şekilde dengelenmesi. 

SÖZÜN ÖZÜ SEVGİLİ DOSTLARIM..
Umarım artık yapılan hataların farkına varılmıştır ve TÜİK’e müdahale etmenin aslında nasıl bir ekonomik dinamit olduğu anlaşılmıştır.

Şunu da söylemeden geçmeyeyim, verilerin karartılması sadece yatırımcıları değil aslında tüm vatandaşları etkiliyor. Yanlış açıklanan enflasyon nedeniyle nasıl fakirleştiğimiz ortada…