İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimlerin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoya İsrail askerlerinin gerçek mermiyle müdahale ettiği bildirildi. Saldırıda Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin hayatını kaybettiği açıklandı.

Görgü tanıklarına göre, İsrail güçleri Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesindeki işgal karşıtı gösteriye sert şekilde müdahale etti. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Amerikan vatandaşı da olan Eygi, başından vurularak hastaneye kaldırıldı.Whatsapp Gorsel 2024 09 06 Saat 151113 7F6D5D81.Jpg

Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, tüm müdahalelere rağmen Eygi'yi kurtaramadıklarını belirterek, "Amerikalı bir dayanışma aktivisti başından vurulmuş olarak hastaneye getirildi ve saat 14:30 civarında yaşamını yitirdiğini duyurduk" dedi.

İsrail Ordusu inceleme başlattı

1998 doğumlu ve Antalyalı olan Eygi'nin ölümünün ardından İsrail ordusu, olayla ilgili inceleme başlattıklarını açıkladı. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nden ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail barbarlığını lanetliyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" dedi.

Hamas'tan açıklama

Hamas, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesini kınayarak "Bu, halkımızla dayanışma içinde olan yabancı aktivistlere, özellikle de Rachel Corrie'ye karşı İsrail'in işlediği suçların devamıdır." dedi.

Dışişleri'nden tepki

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in saldırısını lanetledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrendik.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz.

İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir.

İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Vatandaşımızın öldürülmesini lanetliyoruz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, resmi sosyal medya hesabından yaptığı İsrail güçleri tarafından Batı Şeria'da öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'ye ilişkin açıklamasında, "İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızı öldürmesini lanetliyoruz" ifadesini kullandı.

Çelik'in açıklaması şu şekilde:

"İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızı öldürmesini lanetliyoruz.

Filistin halkının haklı davasına destek verirken hayatını kaybeden Ayşegül Ezgi’ye Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Soykırımcı Netanyahu Hükümeti insanlığa karşı işlediği tüm suçların bedelini er ya da geç ödeyecektir."

İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi
Editör: Ömer Göyce