Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılında aynı zamanda bir vekalet savaşı olarak devam ediyor. Taraflar farklı ülke ve örgütlerden destek almayı sürdürürken konuyla ilgili farklı yaptırım tehditleri sık sık dünya basınına da yansıyor.

İran’ın Rusya’ya füze yardımında bulunduğunun kamuoyuna yansımasının ve İran’ın iddiaları reddetmesinin ardından bir başka iddia da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dile getirildi.

Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Birleşik Kültürler Forumu’na katılmasının ardından "Rossiya-1" devlet televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin verilmesi konusunun ABD ve İngiltere’de gündeme getirilmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu konuda kavramların değiştirildiğini söyledi.

Putin: NATO’nun savaşa katıldığı anlamına gelecek

Putin, "Burada Kiev yönetimine Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesi veya yasak getirilmesi söz konusu değil. Ukrayna bunu insansız hava araçları ve diğer araçlar ile zaten yapıyor. Ancak yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahların kullanılması halinde ise farklı bir durum söz konusu" dedi.

İsrailli yerleşimciler ilkokula coplarla baskın düzenledi İsrailli yerleşimciler ilkokula coplarla baskın düzenledi

Putin, Ukrayna yönetimine Rus topraklarına saldırı düzenlemesine izin verilmesi veya verilmemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya dahil olup olmayacağı yönünde kararın alınmasıyla ilgilidir. Bu kararın alınması, NATO ülkeleri, ABD, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katıldığı anlamına gelecek. Bu da çatışmanın özünü ve doğasını önemli ölçüde değiştirecek. Bu, NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecek. Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız" ifadelerini kullandı.

Yalnızca silah yardımı ülkeleri savaşın tarafı haline getirmez

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalar, Rusya’yla Ukrayna’nın savaş halindeki iki devlet olarak farklı kaynaklardan yardım aldıklarının altını çizerek geçtiğimiz günlerde İran’ın Rusya’ya füze yardımında bulunduğuna dair haberleri ve İran’ın iddiaları reddetmesini hatırlattı.

Uluslararası hukukta savaş halindeki ülkelere yardım eden ülkelerin de savaşa gireceğine dair kesin kurallar olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Dalar, NATO silah yardımını doğrudan kabul eden bir açıklamada bulunmadığı takdirde bu durumun NATO’yu savaşa sokmayacağını belirtti. Aynı şekilde İran’ın da Rusya’ya silah yardımında bulunmasının, İran’ı Ukrayna’yla savaşın bir tarafı yapmayacağını belirten Dalar, İran’ın daha önce Rusya’ya dron yardımı yaptığı yönündeki iddiaları hatırlatarak bu iddiaların ülkeyi taraf haline getirmediğini söyledi.

Ukrayna NATO’nun bir üyesi olsaydı, Rusya’nın NATO müttefiki bir ülkeye saldırmakla NATO’yla bir savaşın girmiş olacağını belirten Dalar, mevcut durumda bunun söz konusu olmadığını belirtti.

Editör: Ercan Çankaya