AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen tek organ Avrupa Parlamentosu'dur. Seçimleri 5 yılda bir düzenlenir ve AB üye ülkelerinin vatandaşları, "Avrupa vatandaşı" olarak kabul edilirler ve bu seçimlerde oy kullanarak parlamento üyelerini seçerler. Avrupa Parlamentosu üyelerine "milletvekili" denir ve Parlamento Genel Kurulu, Strazburg, Fransa'da toplanır.

Avrupa Parlamentosu'nun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel'de bir araya gelirken, sekreteryası Lüksemburg'da bulunur. Parlamento, farklı siyasi görüşlere dayalı olarak oluşturulan "siyasi gruplar" tarafından temsil edilir. Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ile birlikte yasama yetkisini paylaşır ve AB'nin çok yıllı ve yıllık bütçelerini, uluslararası anlaşmalarını ve genişlemeye ilişkin önemli kararları onaylar. Ayrıca, AB Komisyonu Başkanı ve Komisyon üyelerinin atanmalarını onaylar. AB Komisyonu ve diğer AB kurumlarını denetleme yetkisine sahiptir.

MEVCUT AP'DE KAÇ SİYASİ GRUP VAR?

Avrupa Parlamentosu'nda, büyükten küçüğe doğru sıralandığında şu siyasi gruplar bulunmaktadır: Avrupa Halk Partisi (EPP) 177 sandalye ile en büyük grup, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 139 sandalye ile onu takip ederken, Avrupa'yı Yenile (Renew Europe) 102 sandalye, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 72 sandalye, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 68 sandalye, Kimlik ve Demokrasi (ID) 59 sandalye ile temsil edilmektedir. Ayrıca, Avrupa Solu 37 sandalye ve 50 bağımsız milletvekili bulunmaktadır.

Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş: “Otopsi raporunda ‘suda boğulma’ yok” Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş: “Otopsi raporunda ‘suda boğulma’ yok”

SİYASİ GRUPLAR NEYE GÖRE OLUŞTURULUYOR?

Siyasi gruplar, Avrupa Parlamentosu'nda üye ülkelerden gelen siyasi partilerin milletvekillerinin benzer düşüncelere sahip olanlarıyla bir araya gelerek oluşturulur. Her bir grup, en az 23 milletvekilinden oluşmalıdır ve en az 7 AB ülkesinden milletvekilleri içermelidir.

Şu anda Avrupa Parlamentosu'nda, EPP merkez sağcı partileri, S&D merkez sol eğilimli partileri, Avrupa'yı Yenile liberalleri, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı iklim, çevre ve göçmen haklarını öncelikleyen partileri, ECR muhafazakarları, ID aşırı sağcı partileri ve Avrupa Solu sol eğilimli partileri bir araya getirmektedir.

Editör: Elif Erbay