Ercan Çankaya - Haber Merkezi
İsrail’in salı günü Lübnan’ın güneyine kara harekâtı başlattığını duyurmasıyla birlikte sınır bölgelerinde çatışmalar yoğunlaştı, İsrail'in Lübnan'a hava saldırıları Cuma günü de sürdü.
Öte yandan İran’ın, sayısı 181 olarak açıklanan balistik füzelerle İsral'i hedef almasıyla birlikte İsrail’den İran’a misilleme beklentileri de arttı.
İran Devrim Muhafızları, 2 gün önceki saldırının Nasrallah ve Haniye suikastlarına 'misilleme' niteliğinde olduğunu bildirmişti.
ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı açıklamayla İran’a yapılacak bir misilleme saldırısını kastederek “Biz İsrail’e izin değil tavsiye veriyoruz” dedi.
Biden ABD Başkanlık Seçimleri’nin ibresinin değişmesini istemiyor
Bu gelişmelerin ne anlama geldiğini gazeteci, Ortadoğu araştırmacısı Mete Sohtaoğlu’na sorduk. Biden’ın açıklamasını ABD başkanlık seçimlerinin ibresinin değişmesini istemediği şeklinde yorumlayan Sohtaoğlu, Biden’ın bu açıklamayı İsrail’in İran’ın petrol tesislerini vuracağı yönündeki tehditlerine yönelik yaptığını belirtti.
Petrol tesislerine kapsamlı bir saldırının mümkün olmadığını dile getiren Sohtaoğlu, böyle bir saldırının petrol fiyatlarını 100 dolar bandına çekeceği, bunun da Avrupa’da birçok ülkenin iflasıyla sonuçlanacağının altını çizdi.
İsrail’in muhtemel hedefleri neler olacak?
ABD’nin “İsrail’in İran’a yumruk değil, fiske atmasını” istediğini vurgulayan Sohtaoğlu; İran’ın balistik füzelerle gerçekleştirdiği saldırılara yanıt olarak İsrail’in Kuveyt’in karşısında bulunan, İran’ın petrol depolarının bulunduğu, fakat yerleşim yerlerine uzak Hark Adası’nı vurabileceğini söyledi.
Yine İsrail’in Buşehr’deki deniz üslerini ya da İsfahan’daki sanayi tesislerini vurmasının da ihtimaller dahilinde belirten Sohtaoğlu, saldırılarla hedefin İran’a zarar vermek, fakat kapsamlı bir savaştan da uzak durmak olacağını vurguladı.
F-35’ler vurulmadı
İran’ın füze saldırısıyla ilk kez yerleşim yerlerini hedef aldığını belirten Sohtaoğlu, saldırılarda F-35’lerin de vurulduğu yönündeki iddiaları sormamız üzerine Navakin üssünün vurulduğunu, fakat F-35’lerin isabet aldığı yönünde bir bulguya rastlamadığını söyledi.
Üs içinde tahribatın olduğunu dile getiren Sohtaoğlu, 35 füzenin büyük bir bölümünün hava sistemlerini yormak için atılmış boş füzeler olduğunu, F-35’lerin ise özel hangarlarda saklandığını, hangarlarda bazı hasarlar olsa bile F-35’leri imha edecek düzeyde olmadığını belirtti.
Hamaney, ‘sizi istediğimiz yerde vurabiliriz’ mesajı veriyor
İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in 5 yıllık bir aradan sonra cuma hutbesi vermesini ve hutbenin İsrail’e sert mesajlar içermesine dair görüşlerini sorduğumuz Sohtaoğlu, Nasrallah suikastinden sonra böyle bir çıkış beklendiğini söyleyerek Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Hamaney’in hutbeye yine Rus yapımı keskin nişancı tüfeği Kanas’la çıktığını hatırlattı.
İran’da liderliğin sembolik mesajlar vermeyi sevdiğini söyleyen Sohtaoğlu, Hamaney’in keskin nişancı tüfeğiyle “sizi istediğimiz yerde vurabiliriz” mesajı verdiğini vurguladı. İran’ın 1980’lerdekine benzer bir şekilde İsrail büyükelçilik çalışanlarına ve diplomatlarına saldırılar düzenleyebileceğini belirten Sohtaoğlu, bunun Netanyahu’nun bizzat kendisine karşı da bir mesaj olduğunu, İran istihbaratının Netanyahu’ya suikast yollarını en azından araştırdığını tahmin ettiğini söyledi.
İsrail, saldırılarla Lübnan siyasetini dizayn etmek istiyor
İsrail’in Lübnan’da farklı bir strateji izlediğini söyleyen Sohtaoğlu, hava saldırılarında sadece Hizbullah’ın askeri liderlerinin değil Hizbullah yanlısı siyasetçilerin ve milletvekillerinin de evlerinin hedef alındığını hatırlattı.
İsrail’in Hizbullah’ı hem askeri hem de siyasi sahneden silmek istediğini belirten Sohtaoğlu, burada başarılı olunursa bir sonraki hedefin Suriye ve Irak olabileceğini, İsrail’in İran yanlısı siyasetçileri yok etmek ve ülkelerin iç politikalarını şekillendirmek üzere girişimlerde bulunabileceğini açıkladı.