İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) açıkladığı verilere göre, barajlardaki su seviyesi her geçen gün daha da azalıyor. Özellikle Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki su seviyeleri, son yılların en düşük seviyelerine inmiş durumda. Kazandere Barajı yüzde 5,31 doluluk oranıyla neredeyse tamamen kurudu. 

Su tüketiminde artış

Su tüketimindeki artış da barajlardaki doluluğun azalmasında büyük rol oynuyor. İSKİ'nin verilerine göre, 10 yıl önce günlük ortalama 2,5 milyon metreküp su tüketen İstanbul'da, bugün bu rakam 3,9 milyon metreküp seviyesine yükseldi. Bu artış, su rezervleri üzerindeki baskıyı daha da artırıyor.

Yağışlarda azalma ve su tasarrufu ihtiyacı

Yağışların azalması da bu süreçte önemli bir faktör. Son 10 yılda İstanbul'a düşen yağış miktarında ciddi bir azalma gözleniyor. Metrekareye düşen yağış miktarı, 10 yıl önce 860 kilogram seviyesindeyken, bu rakam 2024 yılında 450 kilograma kadar geriledi.

Uzmanlar, bu duruma karşı bireysel ve kurumsal olarak su tasarrufuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bahçe sulama, araç yıkama gibi faaliyetlerde geri dönüştürülmüş suyun kullanılması ve sanayi tesislerinde suyun geri kazanımıyla yeniden kullanılması gibi yöntemlerle su tüketiminin azaltılmasının büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Samsun’da KYK yurdunda dehşet: Yeni mezun genç hayatına son verdi Samsun’da KYK yurdunda dehşet: Yeni mezun genç hayatına son verdi

Barajlarda son durum

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları ise şöyle:

Ömerli: %29,63
Darlık: %42,5
Elmalı: %56,04
Terkos: %54,03
Alibey: %8,46
Büyükçekmece: %40,24
Sazlıdere: %47,49
Istrancalar: %18,01
Kazandere: %5,31
Pabuçdere: %19,21

İstanbul'un su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için özellikle yağışların azaldığı dönemlerde tasarruflu su kullanımı kritik bir önem taşıyor. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların, bu süreci ne kadar etkileyeceği ise merakla bekleniyor.

Editör: Elif Erbay