Hamas'ın güncel yanıtını arabulucular ile  Mısır ve Katar'a ilettiği açıklandı.

İsrail tarafında ise Başbakan Netenyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Netenyahu’nun, ABD Başkanı Joe Biden'ı dolaylı müzakereler için heyet göndereceği konusunda bilgilendirdiği ancak, İsrail'in "hedeflerine ulaşıncaya kadar" Gazze'deki saldırılara devam edeceği mesajını verdiği bildirildi.

Beyaz Saray'dan da,  Biden'ın Netanyahu'nun ateşkes için İsrail ekibinin ABD, Katar ve Mısırlı arabulucularla görüşmelerine yetki vermesini memnuniyetle karşıladığı açıklandı.

Son olarak,  İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'ya gittiği bildirildi.

**

İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız

İsrail Savunma Bakanı Gallant’ın, esir yakınlarına,  "Bir anlaşmaya daha önce hiç olmadığımızdan daha yakınız" ifadeleriyle değerlendirdiği bu yeni ateşkes anlaşmasına ilişkin Hamas’tan da açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Hamas'ın yurt dışındaki Ulusal İlişkiler Sorumlusu Ali Bereke,  hareketin arabuluculara, Filistin halkının taleplerini gerçekleştirecek her türlü girişimi desteklediğini bildirdi.

Son ateşkes girişimi ve Hamas’ın tutumunu  AA’ya değerlendiren Bereke,  "Hamas ve Filistin direniş grupları, kalıcı ateşkes, siyonist işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönüşü ve Gazze’nin yeniden imar ve inşası başta olmak üzere Filistin halkının taleplerini gerçekleştirecek her türlü girişime açıktır." dedi.

Bereke, "Hamas hareketi olarak bizim görevimiz işgale karşı koymak, topraklarımızı özgürleştirmek, kutsallarımızı yeniden tesis etmek ve Filistin halkımızı savunmak için çalışmaktır. Eğer yeni girişim, Filistin halkına yönelik saldırganlığa son verir ve işgal ordusunun geri çekilmesini sağlarsa, biz de bunu olumlu karşılayacağız." ifadelerini kullandı.

Bereke, müzakerelerin mevcut durumu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkese dair olumsuz tutumuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Top İsrail'de. Çünkü suçlu (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu kalıcı ateşkesi reddediyor ve her zaman Filistin halkına yönelik saldırganlığını sürdürmek istediğini vurguluyor. Netanyahu, her zaman hileli dövüşüyor, yalan söylüyor ve savaşı uzatmak istiyor. Çünkü savaş durduğunda yolsuzluk suçlaması nedeniyle siyonist oluşumda yargılanacak. Bu nedenle bu savaşı erteliyor, uzatıyor ve bu savaşı kendisi için şahsi bir savaş olarak görüyor."

Bereke ayrıca, Netanyahu'nun suçlarının, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi suçlarını aştığını belirterek, uluslararası topluma ve Uluslararası Adalet Divanına "Netanyahu ve ekibinin insanlığa karşı savaş suçlusu olarak cezalandırılması" çağrısını yineledi.

**

Hamas`ın Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi ise  direniş hareketinin devam eden ateşkes müzakerelerinde esneklik gösterdiğini, ancak resmi bir yanıt veya teklif sunmadığını belirterek İsrail basınını yalanladı.

İsrail basını,  arabulucu devletler Katar ve Mısır`ın, Hamas`ın daha önce teklif edilen esir takası ve ateşkes anlaşmasına ilişkin güncel yanıtını İsrail müzakere heyetine ilettiğini iddia etmişti.

İsrailli gazeteci Barak Ravid`e göre bu iddia, bizzat İsrail İstihbarat Teşkilatı Mossad  tarafından duyuruldu.

el-Meyadin’e açıklamalarda bulunan Abdulhadi, direniş hareketinin esneklik gösterdiğini, ancak resmi bir yanıt veya teklif sunmadığını kaydetti.

Abdulhadi,  gösterdikleri esnekliğin teklifin içeriğinden ziyade diline ilişkin olduğunun altını çizerek,  “teklifteki temel konular bozulmadan kalıyor” dedi.

Abdulhadi ayrıca, arabulucuların, müzakerelerde olumlu bir atmosfer olduğuna ve bir anlaşmaya varılabileceğine inandığını vurguladı.

Abdulhadi açıklamasının devamında ise Washington`ın Netanyahu üzerinde baskı uygulama gücüne işaret ederek, topun artık ABD`nin ve İsrail’in  sahasında olduğunu ifade etti. 

Hamas Temsilcisi,  “Direniş, Netanyahu`nun geri adım atması ya da anlaşmayı ilerletmesine bakmaksızın her türlü olasılığa hazır. Bir anlaşmaya varılmazsa direnmeye devam edeceğiz. Elbette bir anlaşmaya varılırsa  bu çok iyi olur.”  diye konuştu.

**

Esir takasının ele alınacağı bir sonraki müzakerenin nerede ve ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor. Daha önceki ateşkes görüşmeleri Mısır'ın başkenti Kahire’de, esir takası görüşmeleri ise Katar'ın başkenti Doha’da gerçekleşmişti. 

Editör: Burçin Çelikkol