Slovenya hükümeti, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı duyuruda, muhalefetteki Slovenya Demokrat Partisi'nin (SDS) meclise sunduğu referandum önergesini geri çektiğini belirtti. Bunun sonucunda, 90 sandalyeli mecliste yapılan oylamada 52 milletvekili, Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullandı.

Slovenya Başbakanı Robert Golob, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Filistin'in bugün egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin halkına umut gönderiyor." ifadesini kullandı. Bu anlamlı karar, Filistin'in bağımsızlık mücadelesine verilen desteği simgeliyor.

Slovenya meclisinin kararı sonrasında, Filistin bayrağı başkent Lübliyana'daki meclis bahçesinde bulunan bayrak direklerinden birine alkışlar eşliğinde çekildi. Bu sembolik hareket, Slovenya'nın Filistin'e olan desteğini gözler önüne serdi.

Tarihin Doğru Tarafında Yer Almaktayız

Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, tarihi bir gün yaşadıklarını ve Filistin'i resmen tanıyan 147'nci ülke olduklarını duyurdu. Fajon, "Filistin'i tanımak, barış ve adalete olan bağlılığımızın bir ifadesidir. Kalıcı barış için iki devletli çözüme katkıda bulunarak tarihin doğru tarafında yer almaktayız." dedi.

Slovenya'nın Filistin'i tanıma süreci, geçtiğimiz hafta yapılan hükümet oturumunda değerlendirilmişti. Başbakan Golob, bu oturumun ardından yaptığı açıklamada, Filistin'i 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararı aldıklarını belirtmişti. Golob, bu kararın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olduğunu vurgulamıştı.

Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı

Geçtiğimiz ay, İspanya, Norveç ve İrlanda da Filistin'i resmen tanıma kararı alarak, Filistin'in bağımsızlık mücadelesine destek veren ülkeler arasına katılmıştı. Slovenya'nın bu kararı, Filistin'in uluslararası alanda tanınması ve barış sürecine katkı sağlaması açısından büyük bir önem taşıyor.

Editör: Elif Erbay