Lübnan Merkez Bankası'nın eski başkanı Riyad Selame'nin tutuklandığı sırada gözyaşlarına boğulduğu ve yetkililer tarafından kelepçelenirken ağladığı bildirildi.

Riyad Selame tutuklandı 

Görgü tanıkları ve sızdırılan bir fotoğrafa göre Selame, polis eşliğinde götürülürken, kamuoyu önünde rezil olmamak için bileklerine bir ceket geçirerek kelepçeleri gizledi.
Yaklaşık otuz yıl boyunca bankanın başında bulunan ve temmuz ayında istifa eden Selame, Lübnan'ın siyasi ve finans çevrelerinde şok etkisi yaratan dolandırıcılık, kara para aklama ve zimmete para geçirme suçlamalarıyla salı günü gözaltına alındı.
Bir zamanlar Lübnan ekonomisini canlandırdığı için övgüyle söz edilen 74 yaşındaki Selame, ülkenin 2019'da ekonomik krize girmesinin ardından hakkında çıkan yolsuzluk iddialarıyla itibarı zedelendi.

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

Dosyaya gizlilik kararı 

Riyad Selame’nin yönettiği bankacılık sektöründe yaşanan çöküş, Lübnan vatandaşlarını büyük finansal sıkıntılara soktu. 
Fransız uyruklu Lübnanlı Selame'nin medya ofisi tutuklanmasının ardından yapılan ilk açıklamada, Selame'nin 20'den fazla ceza kovuşturmasında tamamen objektif bir şekilde iş birliği yaptığı ve bu iş birliğini sürdüreceği bildirildi. 
Açıklamada soruşturmaya ilişkin "gizlilik yükümlülüğü" bulunduğu belirtildi.

Almanya ve Fransa'da aranıyordu

Almanya ve Fransa, Mayıs 2023'te Selame hakkında kara para aklama ve dolandırıcılık gibi suçlamalar nedeniyle tutuklama emri çıkardı.
Selame, suçlamaları her defasında reddetti ve Lübnan'ın ekonomik çöküşünün "günah keçisi" olduğunu söyledi.
2019'un sonlarında ekonominin bozulmaya başlamasıyla kamuoyunun öfkesinin odak noktası haline geldi ve 2020'de Lübnan ilk kez borçlarını ödeyemedi.
Lübnan ticari bankaları, ekonominin çökmesi üzerine para çekme kısıtlamaları uygulayarak sıradan Lübnanlıların birikimlerine ulaşmasını engelledi.
AFP'ye konuşan bir kaynak, Selame'nin, "siyasi sınıfa her zaman her türlü yardımı yaptığını" ve "ana hissedarları politikacılar olan bankaları koruduğunu" çünkü bir zamanlar başkanlık hayalleri olduğunu iddia etti. 
Selame, emekliliğine doğru ilerlerken yerel medyaya yaptığı açıklamada, siyasi sınıfın kendisini "uzun zaman önce" terk ettiğini söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol