Irak ve ABD’nin aylarca süren müzakerelerin ardından ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesi süreci konusunda mutabakata vardığı bildirildi.  

ABD ve koalisyon güçleri Irak’tan çekiliyor

Reuters haber ajansının çeşitli kaynaklara dayandırdığı habere göre ABD ve Irak, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda mutabakata vardı.

Planın genel olarak kabul edildiği ancak her iki hükümetten de nihai onay ve bir bildiri tarihinin yapılması gerektiği belirtildi.

Anlaşma olduğu gibi tamamlanırsa, ilk etapta yüzlerce ABD askeri ve diğer yabancı silahlı kuvvetler Eylül 2025`e kadar, geri kalanı ise 2026`nın sonunda Irak’tan ayrılacağı bildirildi.

Reuters’e konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, “bir anlaşmaya vardık, şimdi tek soru bunu ne zaman açıklayacağımız” diye konuştu.

Danışmanlık planı yine devrede

Öte yandan iki hükümetin, bu tür görevleri tamamlamak üzere bazı ABD askerlerinin Irak’ta kalmasını öngören yeni bir danışmanlık ilişkisi kurmayı planladığı aktarıldı.

Reuters’e konuşan kaynaklardan biri, anlaşmanın bu ay açıklanabileceğini söyledi.

Irak başbakanı Muhammed Siya el-Sudani`nin dış ilişkiler danışmanı Ferhat Alaaddin yaptığı açıklamada, “şu anda Irak ile uluslararası koalisyon üyeleri arasındaki ilişkileri, askeri, güvenlik, ekonomik ve kültürel alanlarda ikili ilişkilere odaklanarak yeni bir düzeye geçirmenin eşiğindeyiz” ifadesini kullandı.

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

Bağdat ve Enbar’dan çekilme tarihi  2025

Planın detayları hakkında bilgilere yer veren Reuters, Eylül 2025`e kadar tüm koalisyon güçlerinin, Enbar vilayetinin batısındaki stratejik Ayn el-Esed Hava Üssü’nden çekileceğini ve Bağdat’taki varlıklarını önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.

ABD ve diğer koalisyon güçlerinin, ilk çekilme aşamasının ardından bir yıl daha Irak’ın kuzeyindeki Erbil şehrinde kalması bekleniyor.

Bu gelişmeler, Washington’ın bölgedeki askeri duruşunda önemli bir değişikliğe işaret olarak değerlendirildi.

Editör: Burçin Çelikkol