İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz: “Milletin derdi başka, bunların derdi başka” İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz: “Milletin derdi başka, bunların derdi başka”
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Terör örgütü PKK'ya Irak hükümetinden bir darbe daha geldi. Artık resmi yazışmalarda, PKK için 'yasaklı örgüt' ifadesi kullanılacak.

Mart ayında PKK'yı "yasaklı örgüt" ilan eden Irak, yeni bir adım daha attı. Irak medyası, hükümetin meclise terör örgütü konusunda resmi bir yazıyı ilettiğini duyurdu. Yazıda, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin terör örgütü PKK ile ilgili yeni talimatı yer aldı. Devlet kurumlardaki yazışmalarda terör örgütü PKK'nın, 'Yasaklı Örgüt' olarak tanımlanması istendi.

Samimi Haber olarak Irak hükümetinin bu kararının ne anlama geldiğini Devletler Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni’ye sorduk.

Hasan Köni

Hasan Köni

ABD, PKK’yı korumak için Irak’ta

Irak hükümetinin ABD’nin ülkelerinde PKK’yı korumak için durduğunun bilincinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köni, ülkenin hâlâ 2005’te ABD’nin hazırladığı anayasaya göre yönetildiğini hatırlattı.

Türkiye’nin stratejik bir hata yaparak bu anayasa uyarınca aldığı petrolün ödemesini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yaptığına dikkat çeken Köni, Bağdat’ın bu kararı uluslararası mahkemeye taşıyarak Türkiye’yi 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkûm ettirdiğini vurguladı.

Öte yandan ABD’nin Ortadoğu’da kalmasının bir sebebinin de Hamas-İsrail çatışması devam ederken İsrail’in güvenliğini sağlamak olduğunu dile getiren Köni, Irak hükümetinin bu şartlarda böyle bir karar alarak Türkiye’yle bir iş birliği kapısı araladığına dikkat çekti.

Türkiye tehdidin farkında

ABD’nin yeniden seçilmesi çok muhtemel olan Başkan Adayı Donald Trump’ın tutumuna değinen Köni, Trump’a sorulan “Seçilince Türkleri koruyacak mısınız” sorusuna Trump’ın verdiği “Rahip Brunson olayında yaptığımı biliyorsunuz” yanıtını hatırlattı ve Türkiye ile terör örgütü arasındaki mücadele ABD çıkarlarına zarar gelmesi durumunda olası Trump yönetiminin Türkiye’ye yaptırımlarda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye’nin de bu tehlikenin farkında olduğuna, Çin’le ilişkileri geliştirmeye başladığına dikkat çeken Köni, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin Türkiye pazarına girmesine bu sebeple izin verildiğini söyledi.

Çin’in de bir yandan Orta Doğu’da önemli bir aktör haline geldiğini belirten Köni, Uzak Doğu’daki süper gücün Hamas’la Batı Şeria’daki hükümet arasında sorunları çözdüğünü, olaylar bitince yönetimin Batı Şeria’daki hükümete devredileceği, o hükümetin de Hamas’la arasının eskisi gibi bozuk olmayacağını hatırlattı.

Köni, Irak hükümetinin PKK’yı “yasaklı örgüt” ilan etme hamlesinin tüm bu birbirine geçmiş güç mücadeleleri içinde Türkiye’yle anlaşma gayreti olduğunu dile getirdi.

40 senedir bir kolorduya yakın terörist öldürdük…

Bir yandan ABD’nin PKK’ya silah sevkiyatını sürdürdüğünü ve gelen görüntülerin Haseke’ye silah sevkiyatını doğruladığını hatırlattığımız Köni, 40 senedir Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarını bombaladığımızı, bir kolorduya yakın terörist öldürdüğümüzü söyledi. Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Irak’ın üç otonom bölgesinden biri olduğunu ve bazı teröristlerin burada hem çalışıp hem örgüte katılarak yaşadığını dile getiren Köni, ABD’nin yaptığı silah sevkiyatıyla örgütü ayakta tuttuğunu vurguladı. Türkiye’nin bu gerçeği göz önünde bulundurarak politikalar üretmesinin önemine dikkat çeken Köni, Irak hükümetinin son hamlesinin bu çerçevede değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Editör: Ercan Çankaya