İstanbul, Ankara ve Türkiye’nin birçok kentinde binlerce dükkana ev sahipliği yapan Forum AVM’leri hakkında mahkeme kararı verildi. Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu 9 dev AVM için konkordato talep edildi. Mahkeme 1 yıllık kesin mühlet kararı verdi.

Milyonlarca dolarlık borç ile iflas riski yaşayan 9 AVM’de toplam 1500’ün üzerinde dükkan olduğu belirtilirken, Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da aralarında bulunduğu alışveriş merkezleri için 1 yıllık kesin mühlet kararı verildi.

 Artan maliyetler gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda mali darboğaza giren Forum AVM’lerine ilişkin beklenen duruşma dün yapıldı.

Halk TV’nin haberine göre, İstanbul’un en çok ziyaretçi alan AVM’lerinden Forum İstanbul ve Marmara Forum’un da içlerinde bulunduğu 9 AVM hakkında mahkeme, bir yıllık kesin mühlet kararı verdi.

Yapılan incelemelerde 600 milyon euronun üzerinde borcu olduğu belirtilen alışveriş merkezi grubu, geçtiğimiz aylarda konkordato başvurunda bulunmuştu. 

Şirketin, büyük bölümü bankalara olmak üzere borçlarını eksiksiz şekilde ödeyemediği belirtilirken, alacaklı olan bankalar mahkemeye sundukları savunmada Forum AVM’lerinin mevcut ekonomik tablolarının söz konusu krizden çıkmak için uygun olmadığı belirtildi ve kesin mühlet talebinin reddedilmesi istendi.

Ancak mahkeme, geçmiş duruşmalarda atanan konkordato komiser heyetinin hazırladığı rapor doğrultusunda Forum AVM’lerin talebini haklı buldu ve bir yıllık kesin mühlet kararı aldı. Bu karar sonucunda AVM’nin varlıkları, belirlenen süre boyunca haczedilemeyecek.

Duruşmada söz alan ve alacaklı konumdaki 4 bankanın avukatı ise, kesin mühlet kararı verilmemesini istedi. Garanti Bankası’nın avukatı “Projenin başarı şansı bulunmuyor. Bu nedenle kesin mühlet koşulları oluşmadı. Kira bedellerinin tahsil edilmesine yönelik ara karardan dönülsün. Davanın reddine karar verilsin” dedi.

Yapı Kredi Bankası avukatı ise “Konkordato komiser heyeti raporuna göre, şirketlerin giderleri artmış kar oranı ise azalmış. Ön projedeki hedeflere ulaşılamayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle kesin mühlet taleplerinin reddine karar verilsin” ifadelerini kullandı.

Kesin mühlet kararını açıklayan mahkeme, bu kararı bir yıl ile sınırlı tutarak AVM grubuna içerisinde bulunduğu mali darboğazdan çıkması için süre tanımış oldu.

600 milyon euronun üzerindeki borcun kontrol altına alınamaması ve alacaklı taraflara taahhüt edilen ödemelerin yerine getirilmemesi halinde süre sonunda mahkeme 9 AVM için iflas kararı alabilecek.

Benzin ve motorine indirim var mı? 14 Eylül 2024 güncel akaryakıt fiyatları Benzin ve motorine indirim var mı? 14 Eylül 2024 güncel akaryakıt fiyatları

Dava dilekçesinde, konkordato talep edilmesinin gerekçeleri de sıralandı. Bilindiği gibi 2018’de yapılan düzenleme ile AVM’lerde kiraların döviz olarak alınması yasaklandı. 

Ancak, anılan şirketlerin döviz ile borçlanıp kirayı TL olarak toplaması, mali yapıyı olumsuz etkiledi. Bu durum, dava dilekçesinde “Bu süreçte TL üzerinden gelir elde edip borçlarını döviz cinsinden ödemek zorunda kalan AVM yatırımcıları tam anlamıyla bankaların insafına terk edilmiştir” ifadeleri ile yer aldı. 2 yıla yakın süren koronavirüs nedeniyle AVM’lerin belli bir süre kapalı kalmaları ve azalan ziyaretçi sayısı, ilgili şirketlerin mali sıkıntıya düşmesinin bir diğer nedeni olarak gösterildi.

Editör: Ercan Çankaya