Kamu İhale Kurumu (KİK), ihale süreçlerinde önemli değişikliklere gitmek amacıyla yeni düzenleme getirdi. Bu düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmetleri ihalelerini kapsıyor ve 15 Haziran'dan itibaren uygulanacak.

İhale süreçlerinin etkinliği  artırılacak.

Yapılan değişikliklerle, iş ortaklıklarında sözleşme yürütme sırasında ortaklık oranlarının değiştirilme koşulları netleştirildi. Ayrıca, iş deneyim belgesinin düzenlenmesi, yüklenici firmaların unvan ve tür değişikliği durumlarına uygun hale getirildi. Fiyat dışı unsurların kullanımı daha işlevsel hale getirilerek, ihale süreçlerinin etkinliği de artırılacak.

Eşikler yükseltildi

Muğla'da üç bölgede orman yangını Muğla'da üç bölgede orman yangını

Özellikle aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi sürecinde yapılan iyileştirmelerle, yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında verilen tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması için gerekli parasal tutar eşikleri yükseltildi. Mal alımı ihalelerinde ise demonstrasyon ve numune değerlendirme usulleri güncellendi.

Önemli düzenlemeler

Hizmet alımı sözleşmelerinde aykırılık halleri ve uygulanacak cezalar ile kısmi teklife açık hizmet alımı ihalelerinde her bir kısım için ayrı sözleşme imzalanması gibi önemli düzenlemelere gidildi.

Teklif verme süreçleri kolaylaştırıldı

Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında, işçilik maliyetleri ve genel giderlerin hesaplanması konularında yeni standartlar belirlenerek, daha şeffaf ve adil bir ihale süreci hedefleniyor. Ayrıca, pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde teklif verme süreçleri de kolaylaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi