1 Mart'ta İstanbul'da meydana gelen kazada, 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un kullandığı aracın çarpması sonucu Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Olayın ardından annesi Eylem Tok ile birlikte ABD'ye kaçan Timur Cihantimur, kazadan 106 gün sonra Boston'da yakalanmıştı.

Tok ve oğlu, bugün saat 18:00'de Boston'da hakim karşısına çıkacak. Duruşmada Türkiye'nin iade talebi ve bu talebe yönelik sunduğu deliller değerlendirilecek.

Özel Okulu Gezdiler

Reuters'ın haberine göre, tutuklandıkları sırada Tok ve oğlu, Boston'da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu. Ayrıca, Tok'un üzerinde bulunan 5 bin dolarlık nakit para da polis tutanaklarına geçti.

CHP kurultayında gerilim: Mansur Yavaş sitem etti CHP kurultayında gerilim: Mansur Yavaş sitem etti

Sahte Pasaport Planı

Mahkeme belgelerinde, Türk yetkililerin Tok ve oğlunun ABD sonrası Küba'ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştıkları şüphesine yer verildi.

Tok'un Avukatı: İadesi Mümkün Değil

Tok'un avukatı Brendan Kelley, Tok'un serbest bırakılması gerektiğini savunarak, Türk kanunlarına göre ebeveynlerin çocuklarını korumak için yaptıklarının suç sayılamayacağını ve bu yüzden ABD ile Türkiye arasında iadenin mümkün olmadığını iddia etti.

Ne Olmuştu?

1 Mart’ta Eyüpsultan’da meydana gelen kazada, seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış ve yol kenarına çekilmişti. Tamir edilmeye çalışılan araca, aynı yönde ilerleyen bir başka araç çarpmıştı. Kazada yaralanan 5 kişiden biri olan Oğuz Murat Aci, müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ABD'ye kaçtıkları tespit edilen şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakının ABD yetkili makamlarına iletildiğini açıklamıştı.

Kaza sonrası, şüphelinin babası Bülent Cihantimur'un iş yerinde çalışan Ayşe Ceren S., "suçluyu kayırma" ve "delileri gizleme" suçlarından tutuklanmıştı. Ayrıca, Cihantimur ve bir başka kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştı. Bülent Cihantimur da suçluyu kayırma suçundan şüpheli sıfatıyla ifade vermişti ve hakkında imza atma şartını içeren adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.

Eylem Tok ve oğlunun ABD'deki duruşmasının sonucunun, Türkiye ile ABD arasında iade sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda önemli bir gösterge olması bekleniyor.

Editör: Elif Erbay