Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), belli bir orandan fazla nakit döviz tutan şirketlerin Türk Lirası cinsinden kredi almasını engelleyen kararının ardından TL, cuma akşama kıyasla yüzde 7’ye yakın değer kazandı. Ancak, değer kazanımı kalıcı olmadı. Doların yükselişi ilk işlem gününde devam etti. Ekonomist Erdal Özel, para piyasaları ve firmalar üzerinden alınan kararı değerlendirdi.

'Piyasalar döviz bozdurmaya zorlanıyor'

BDDK'nın aldığı kararın KOBİ'leri kapsamadığını belirten Ekonomist Erdal Özel, 'Bağımsız denetime tabi olan firmalar, yabancı para yükümlülüğünde açık pozisyonu varsa bu kapsama giriyor. KOBİ tarafı için böyle bir durum söz konusu değil. Uygulamayla ellerindeki dövizi bozdurup Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ne kaydırılması hedefleniyor. Kullandırılan kredilerin amaca uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Dolarizasyonu önlemek için yapılan bir uygulama. Para piyasaları açısından firmaları döviz bozdurmaya zorluyor.' dedi.

'Dolardaki düşüşler alım fırsatı gibi'

Ekonomi yönetiminin enflasyondaki yükselişi kredi kullanımına bağladığını söyleyen Özel:

Makro İhtiyati Tedbir kavramıyla aynı bağlamda. İthalat zorunluluğu olduğu için ihracat yaparken tekrar bir dövize talep olacaktır. Bu da doların düştüğü seviyeden çok daha yüksek seviyeye çıkması anlamını taşır. Dolar kuru yakın zamanda 20 liranın üzerine gitmesine sebep olabilir. Düşüşler şu an alım fırsatı gibi duruyor. Düştükçe daha güçlü yükselecek. 14,80’lere kadar düşmesi doğal duruyor.

'Piyasalarda ters etki yaptı'

Özel, 'BDDK'nın piyasaları rahatlatmak için açıkladığı program, tedirginlik yaratmaya başladı.' dedi:

Reel sektör içinde firmalar arka kapısını arayacaktır. Bu ters etki yaptı. Kısa soluklu çözümlerden ziyade uzun vadeli çözümlere odaklanmalıyız. İkinci konu, dövizi bozdurup KKM’ye geçerlerse Hazine üzerinde büyük bir yük oluşturur.

'Baskı unsurları büyük risk olarak geri dönüyor'

Erdal Özel, ekonomi yönetiminin piyasalara aşırı derecede bir baskı uyguladığını ifade etti. Özel, 'Bu baskı unsurları bize daha büyük bir risk olarak geri dönüyor. Gereksiz kredi kullanımıyla enflasyonda bir baskı olduğu doğru ancak bunu önlemek için doğal yöntemler kullanılmalı. Bunun da yolu faizden geçiyor.' dedi.