Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati bir öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Zatürre, akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonunu ifade eder ve birçok mikroorganizma ve kimyasal ajan tarafından tetiklenebilir, bunlar arasında grip virüsü ve Covid-19 de bulunmaktadır. Toplum kaynaklı pnömonilerin en yaygın nedenlerinden biri Pnömokok bakterisidir. Bu bakteri sadece zatürre değil, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona neden olabilir.

Zatürre Aşısı Nedir?

Zatürre Aşısı Nedir?

Zatürre aşısı, genellikle Pnömokok adı verilen bakterinin neden olduğu zatürre (pnömoni) hastalığına karşı koruma sağlamak amacıyla uygulanan bir aşıdır. Pnömokok bakterisi, solunum yollarında enfeksiyona neden olabilen bir bakteri türüdür. Zatürre, bu bakterinin neden olduğu akciğer iltihabını ifade eder.

Zatürre aşısı Pnömokok

Zatürre aşısı, Pnömokok bakterisinin sebep olduğu zatürre ile ilişkili hastalıklara karşı vücudu güçlendirmeyi amaçlar. Ayrıca, bu aşı, Pnömokok bakterisinin neden olduğu diğer enfeksiyonlara karşı da koruyucu olabilir; örneğin, sinüs enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, bakteriyemi (kan enfeksiyonu) ve meningit gibi durumlar.

Zatürre aşısı genellikle çocukluk döneminde rutin aşı programlarının bir parçası olarak uygulanır ve belirli risk grupları, yaşlı bireyler veya belirli sağlık koşulları olan kişilere önerilebilir. Aşı, genellikle belirli bir yaş aralığında bir dizi doz halinde uygulanır. Ancak, spesifik aşı takvimi ve dozaj, ülke ve bireyin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, bireylerin sağlık uzmanlarına danışmaları ve önerilen aşı programına uymaları önemlidir.

Zatürre Aşısı Ücretli Mi Ne Zaman Yapılır?

Zatürre Aşısı Ücretli Mi Ne Zaman Yapılır?

Zatürre aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan ve genellikle aile hekimliği tarafından ücretsiz olarak yapılan bir aşıdır. Bu aşı, çocukların sağlığını korumak amacıyla 2 yaş civarında uygulanır. Çocukluk çağı aşı takviminde, genellikle 2. ay, 4. ay ve 12. ayda KPA 13 aşısı yapılır. Bu aşının yanı sıra, hekimin kontrolünde olan ve belirli risk faktörlerine sahip bireylere, Pnömokok aşısı önerilebilir. Pnömokok aşısı, çocukların Pnömokok bakterisinin neden olduğu zatürre ve diğer enfeksiyonlara karşı korunmalarına yardımcı olur. Hekiminiz, çocuğunuzun sağlık durumunu değerlendirdikten sonra uygun aşı planını belirleyecektir.

Zatürre Risk Grubunda Kimler Var?

Zatürre Risk Grubunda Kimler Var?

  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları veya ilaç kullanımı olanlar,
  • Dalağı olmayanlar veya fonksiyon bozukluğu olanlar,
  • kronik kalp, akciğer (astım dahil), karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar,
  • Kohlear implant ameliyatı olanlar,
  • Beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağı olanlar,
  • Sigara kullananalar
  • 65 yaş üzerindeki kişiler riskli grup içerisinde yer alabilmektedir.