Dr. Hatice Kübra Aşık, okul çantasının doğru seçilmesinin omurga sağlığı açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. “Omurgadaki yanlış yüklenmeler, zamanla skolyoz gibi kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, öğrencilerin rahat, konforlu ve yumuşak sırt çantalarını tercih etmeleri gerekir. Özellikle geniş, destekli ve yumuşak askıları olan çantalar seçilmelidir,” dedi.

Tek omuzda taşımayın

Gençlerin sıklıkla tek omuzda taşıdığı sırt çantaları, omurga üzerinde dengesiz yük dağılımına neden olarak ağrılara yol açabiliyor. Dr. Aşık, “Çantayı iki askıyla taşımak, yükü eşit dağıtarak omurga sağlığını korur. Çanta askılarının kalın ve çantanın bel hizasında olması önemlidir. Aksi takdirde, sırt ve bel ağrıları kaçınılmaz hale gelir” diye konuştu.

Okula giden çocuklar için doğal beslenme tavsiyeleri Okula giden çocuklar için doğal beslenme tavsiyeleri

Kitapları doğru yerleştirin

Çantanın ağırlığının yanı sıra, içindeki eşyaların diziliminin de doğru yapılması gerektiğini belirten Dr. Aşık, “Ağır kitaplar sırta yakın, hafif olanlar ise çantanın ön kısmına yerleştirilmeli. Bu sayede ağırlık dengeli dağıtılarak, sırt ağrılarının ve omurga eğriliklerinin önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

Ayakkabı seçimi de önemli

Çantanın yanı sıra ayakkabı seçiminin de sağlıklı bir duruş için önemli olduğunu vurgulayan Dr. Aşık, “İlkokul çocukları için çantanın ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’unu geçmemelidir. Çok ağır çantalar için çekçekli modeller tercih edilebilir, ancak bu da uzun vadede çocuğun düşme riskini artırabilir. Ayrıca, doğru duruşun ayaktan başladığını unutmamalıyız. Babet ya da kösele tarzı ayakkabılar yerine, ayağın tam yere bastığı ortopedik spor ayakkabılar tercih edilmelidir,” diye ekledi.

Dr. Aşık, ağır okul çantalarının ve yanlış ayakkabı seçimlerinin duruş bozukluğu, bel ve sırt ağrıları, diz problemleri ve omurga sorunlarına yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyardı. Yeni eğitim-öğretim yılına hazırlık yaparken, çocukların sağlığına özen göstermek, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir.

Editör: Elif Erbay