Euscorpiidae familyasına ve Euscorpius cinsine ait olan bu yeni türe, Prof. Dr. Aydın eşi Gülhanım Yağmur’un adını vererek “Euscorpius gulhanimae” ismini koydu.

Türkiye’deki akrep türü sayısı 49’a yükseldi

Keşfedilen yeni tür, Türkiye'nin akrep faunasına önemli bir katkı sağladı. Prof. Dr. Aydın’ın 21 yıllık çalışmaları sonucu literatüre kazandırılan bu yeni türle birlikte, Türkiye’deki akrep türü sayısı 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısı ise 17’ye çıktı. Vücut yapısında dikkat çeken açık sarı renkli gövdesi, kırmızımsı chela yapısı ve kahverengi kuyruğu ile diğer türlerden ayrılan “Euscorpius gulhanimae”, aynı zamanda patellasındaki en yüksek sayıda trichobothri (uzun kıl) özelliğine sahip.

Keşif, akrepler üzerine yapılan araştırmaların yer aldığı uluslararası saygın bilim dergisi “Euscorpius”ta 19 Ağustos 2024 tarihinde yayımlandı. Prof. Dr. Aydın, bu yeni türe Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Dedegöl Dağı'nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü'nde bulunan Hacıakif Adası’nda rastladığını belirtti. Aydın, türün henüz sadece bu bölgeye özgü olduğunu ifade ederek, vücut yapısının iki renkli olması ve trichobothri sayısının diğer Euscorpius türlerinden farklılık gösterdiğini vurguladı.

Adsız Tasarım 1

80 bin yıl sonra Türkiye'den görüldü! 80 bin yıl sonra Türkiye'den görüldü!

İnsan sağlığı açısından tehlike arz etmiyor

Prof. Dr. Aydın, keşfedilen yeni türün insan sağlığı açısından bir tehlikesi olmadığını ve zehrinin etkili olmadığını belirtti. “Euscorpius gulhanimae” türü, şu anda Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müzesi'nde sergileniyor.

Editör: Elif Erbay