Şehit polis memuruna hakaret eden kişiye dava Şehit polis memuruna hakaret eden kişiye dava
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Dün partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, yeni yasama yılının ilk gününde TBMM Genel Kurulu'nda DEM Partililerin elini sıkmasıyla başlayan tartışmalara dair açıklamalarda bulundu.

Bahçeli, "Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el ilk Meclis'in ve sayın Cumhurbaşkanımızın isabetli sözlerinin yanan aydınlığıdır. Uzattığım el, gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir" diye konuştu.

Ahmet Türk ve Hasip Kaplan’la da el sıkışırdı

Bahçeli’nin bu çıkışının ne anlama geldiğini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Topdemir’e sorduk.

Devlet Bahçeli’nin Meclis’in önceki dönemlerinde Ahmet Türk ve Hasip Kaplan’la da tokalaştığını belirten Topdemir, Cumhur İttifakı’nda son dönemde ortaya çıkan fotoğrafa bakıldığında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Özgür Özel’le bir araya gelmesinin, Devlet Bahçeli’nin Dem Parti hamlesinin toplumun normalleşme ihtiyacına cevap verdiğini dile getirdi.

Toplum artık kutuplaşmaktan bıktı

Toplumun artık kutuplaşmaktan bıktığını belirten Topdemir, Devlet Bahçeli’nin bu beklentiye uygun bir şekilde hareket ettiğini söyledi.

Bu olumlu atmosferin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Topdemir, Dem Parti’nin yasaların tanıdığı imkanlarla Meclis’e girmiş olan bir parti olduğunu hatırlattı.

Öte yandan Bahçeli’nin “Türkiye Partisi olun” çıkışına dikkat çeken Topdemir, normalleşmenin milli birlik noktasındaki kırmızı çizgilerin aşılmaması kaydıyla olduğunu, sadece Dem Parti değil, bu kırmızı çizgileri aşan tüm partilerin tepkiyle karşılaşacağını söyledi.

Çözüm süreci tekrar başlamaz

Bahçeli’nin bu çıkışını eski çözüm süreci benzeri bir dönemin tekrar başlayacağı şeklinde yorumlayanlar olduğuna dikkat çeken Topdemir, o tarz bir çözüm sürecinin yeniden tekrarlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Dem Parti de dahil Türkiye’yi temsil eden vekillerin Meclis’te olduğu söyleyen Topdemir, sorunların çözümünün adresinin TBMM olduğunu vurguladı.

Bahçeli’nin Dem Parti hamlesinin yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olup olmadığını sorduğumuz Topdemir, bu konuda bir açık kapı bırakıldığını, fakat HÜDAPAR’ın anayasanın ilk dört maddesi çıkışının hafızalarda yerinin taze olduğunu hatırlattı.

Vatandaş artık anayasayla ilgilenmiyor

Bahçeli ilk dört maddeyi tartışmaya açacak bir sürecin içine girmez diyen Topdemir, vatandaşın da artık anayasayla fazla ilgilenmediğini belirtti.

Anayasanın daha önce çok defalar değiştirildiğini söyleyen Topdemir, Bahçeli’nin daha önce Dem Parti’yle ilgili terör örgütünün meclisteki temsilleri oldukları yönündeki çıkışlarını hatırlattığımızda MHP liderinin Özgür Özel’le olan konuşmasını örnek verdi.

Bahçeli’nin o konuşmadaki "Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Üzülme! Bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor" sözlerini hatırlatan Topdemir, Türkiye’nin Bahçeli’nin de çıkışıyla bir normalleşme atmosferine girdiğini söyledi.

Editör: Ercan Çankaya