Elif Erbay/Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO’nun 75’inci yılında düzenlenen liderler zirvesine hareket etmeden önce dile getirdiği “Artan terör tehdidini vurgulayacağız” ve “Gazze’de Filistin halkına yönelik katliamı gündeme taşıyacağız” açıklamalarını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mesut Hakkı Caşın Samimi Haber'e değerlendirdi.

Erdoğan’ın bu demeçlerini NATO’nun 75’inci yıldönümünde değişen tehdit algısı çerçevesinde değerlendiren Profesör Dr. Mesut Hakkı Caşın, Ukrayna Savaşı’nın bu zirvenin temel gündem maddesi olacağını dile getirerek savaşın 3’üncü yılında Rusya’nın Kiev’i tekrar vurmasının Ukrayna’daki savaşın gündemdeki önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. 

Resmi Gazete yayımlandı! İşte Atama kararları... Resmi Gazete yayımlandı! İşte Atama kararları...

NATO Biden sonrasına hazırlanıyor

NATO’nun bir yandan da Biden sonrası döneme hazırlandığını vurgulayan Caşın, “Trump’ın NATO’yu tekrar fabrika ayarlarına döndüreceğiz” sözüne dikkat çekerek şu anda NATO’nun en önemli gündeminin bundan sonraki süreçte Ukrayna’da nasıl hareket edileceği olduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO’nun ilk 5 müttefikinden biriyiz

NATO’nun Ukrayna Savaşı’nda yeni dönemde Almanya’yı merkeze alarak hareket edeceğini vurgulayan Caşın, Rusya’dan gelecek tehditlere karşı 50 tugaya asker sevkiyatı yapılmasının gündemde olduğunu belirtti.

Bunun neredeyse 250 bin asker anlamına geldiğini belirten Caşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “NATO’nun ilk 5 müttefik ülkesinden biriyiz” açıklamasının bu bağlamda çok önemli olduğunu dile getirdi. 

Bir taraftan da Temas Grubu üzerinden Ukrayna’ya destek aktarılmakta olduğuna dikkat çeken Caşın, NATO’nun ağırlık merkezinin Polonya, Çekya ve Macaristan’a kaydığına dikkat çektikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “NATO’nun güney vizyonunu dile getireceğiz” sözlerinin önemine dikkat çekti. 

Türkiye, Güney’deki güç olarak Karadeniz’in güvenliğini sağlıyor
Güney’deki güç olarak Karadeniz’in güvenliğini sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Caşın, Türkiye’nin serseri mayınlar sorununu çok hızlı bir şekilde çözmesinin ülkemizin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi. 

NATO, İsrail’den istediğini alamadı

NATO’nun güneyde İsrail’den istediğini alamadığını dile getiren Profesör Mesut Hakkı Caşın, Gazze’deki katliam manzarasının küresel vicdanı nefes alamaz duruma getirdiğini, Türkiye’nin güneydeki güç olarak meseleyi NATO Liderler Zirvesi’nde sorunu dile getirmesinin problemin çözümünde önemli bir adım olacağını dile getirdi. 

Zirvede Suriye’nin kuzeyindeki ABD varlığı gündeme gelecek

Türkiye’nin NATO’nun ilk 75 yılında Kosova’da, Bosna’da, Libya’da aldığı aksiyonların insani krizlerin çözümündeki başarısını gösterdiğine dikkat çeken Caşın, bu zirvede Türkiye’nin F-16 konusunu ve Suriye’nin kuzeyindeki ABD varlığını da dile getireceğini söyledi. NATO zirve yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden’le görüşmesini ihtimal dahilinde gördüğünü dile getiren Caşın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Amerikan varlığını tartışmaya açarak terör konusunda önemli bir adım atacağını dile getirdi.

Editör: Elif Erbay