NATO Adayı Rutte, İstanbul'da Erdoğan'la buluşuyor NATO Adayı Rutte, İstanbul'da Erdoğan'la buluşuyor

Uzun zamandır gündemde olan ve çalışmaların sürdüğü Öğretmenlik Meslek Kanunu nihayet kabul edilerek, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Öğretmenliği basit bir memur statüsünden çıkarmak isteyen ve bir kariyer mesleği haline getirmek isteyen kanun, 3600 ek göstergeyi de içinde taşıyor. Artık öğretmenler, adaylık dönemini geçirdikten sonra, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere kariyer yapabilecek.

Kanunun Amacı Nedir?

Öğretmenlerin mesleklerini icra ederken, liyakat ve beceri gibi unsurlarında dikkate alınarak ilerlemelerini, bununla beraber mesleki bir gelişimle beraber, özlük haklarında da bir iyileştirmeyi amaçlar. Aday öğretmenler adaylık sürecini tamamladıktan sonra, “öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen” olmak üzere 3 ayrı kariyer basamağına yönelebilirler. Artık öğretmenliğin kariyer mesleği olması amaçlanıyor.

Adaylık Kaldırma Sınavı Kalkıyor

Önceki yıllarda yapılan “Adaylık Kaldırma Sınavı” kaldırılıyor. Öğretmenlerin yazılı bir sınava tabi tutulmasının yerine onları mesleki olarak gelişimini destekleyecek farklı bir destek verilmesi öngörülüyor. Uzman öğretmenlik için süre şartı 10 yıl olarak belirleniyor ve 10 yıllık sürenin sonunda, yapılacak olan bir sınavla, öğretmenler uzman öğretmen unvanı alabilecek. Yüksek lisans yapmış olanlar sınavdan muaftır, bu durumla beraber bir derece artacak olan öğretmenler uzman öğretmen olarak maaşlarında da artış alacaklardır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu

Başöğretmen Olma Şartları

10 yıllık bir uzman öğretmen olana öğretmenler sınavla beraber hem ek maaş alarak başöğretmen olabilir hem de bir derece daha artabilir. Bu arada eğer uzman öğretmen doktora yaptıysa, başöğretmenlik sınavından muaf tutulacaktır. Tüm bu uzman ve başöğretmen olma sınavları için başarı sınırı 70 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kanun içinde öğretmenler arasında yüksek lisansın özendirilmesi de öngörülüyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Avantajları

Bu kanunun sunduğu avantajlar şöyledir;

  • Öğretmenler hangi branşta olursa olsun, tezli veya tezsiz yüksek lisans yaptıysa uzman öğretmenlik sınavlarından muaftır. Başöğretmenlik sınavı içinde, öğretmen doktora yaptıysa sınavdan muaf olacaktır.
  • Çalışılan dönemdeki ücret artışları, emeklilik döneminde de avantajlı olarak devam edecek. Sosyal haklarda da avantaj söz konusu olacak.
  • Yüksek lisans yapan hala aktif olarak kendini geliştiren öğretmelerden ders alan öğrenciler de şanslı olacaktır.