Ülkemizde SMA’lı bebeklerin yurtdışı gen tedavilerini ulaşması bir hayli zorken, Sağlık Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamayla, hastalığın önlenmesine yönelik olarak, SMA tarama testlerinin başlayacağını ve evlenmeyi düşünen çiftlere aile hekimliklerinde uygulanacağını duyurmuştu. Olası risk oranını ölçecek olan bu testler ilk olarak geçtiğimiz yıl aralık ayında başlamış oldu. Peki, SMA tarama testleri nasıl uygulanır?

SMA Hastalığı Nedir?

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, özellikleri kasları etkileyen bir hastalıktır. Gen bozukluğundan kaynaklana bu hastalık tedavi edilemezse, ölümcül olabilir. SMA’nın tedavi edilemeyeceği ön görülürken, son dönemlerdeki gen tedavileriyle, SMA’lı bebekler için az da olsa bir umut ışığı doğmuştur. Ülkemizde bugün, 1300 civarı SMA hastası bulunmaktadır. Hastalık bebeklerde 6 aydan önce belirti vermektedir. Özellikle gebeliğin son aylarında anne karnında bebekte, hareket azlığı hissedilebilir.

SMA Tarama Testi

İşte yüz değiştiren  diş  uygulaması İşte yüz değiştiren diş uygulaması

SMA Tarama Testleri

Ülkemizde çok kısa bir süre önce evlenecek çiftlere yapılan rutin testler arasına SMA tarama testleri de alındı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında, Sağlık bakanının yapmış olduğu açıklama ile beraber aile hekimliklerinde, tarama testleri için kan alınmaya başlandı. Taşıyıcılığı ölçmeye çalışan bu testler evlilik öncesi yapılırken, hamilelik sürecinde de yapılabilecek. Dünyaya gelen her çocuğun sağlıklı doğabilmesi için tarama testleri oldukça önemlidir.

SMA Testleri Nasıl Yapılır, Ücretli Midir?

Tarama testleri geçen yıl aralık ayında tüm ülkede başlamış oldu. Evlenmek isteyen çiftlerde önce erkekten kan alınıyor, erkek taşıyıcı çıkarsa kadından da kan alınacak. İki çiftinde taşıyıcı çıkması durumunda, çocuk sahibi olmak istediklerinde tüp bebek tedavisine yönlendirilecekler. Üstelik SMA tarama testleri ücretsiz olarak yapılıyor.

SMA Testleri Kimlere Yapılıyor?

Ülke genelinde başlatılan SMA taşıyıcı tarama programlarında, evlilik arifesinde olan çiftlerle, an itibariyle evli olan ve çocuk planlayan çiftlere test uygulanacaktır. Testler ücretsiz olmakla beraber, olası olumsuz bir durum da çiftler aile hekimi vasıtasıyla tıbbi genetik uzmanlarına yönlendirilecektir. SMA taşıyıcısı olduğu için normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisine yönlendirilecek, çiftlerin bu yöndeki masrafları ise SGK kapsamında ödenecektir.