Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin bütçe, ihale ve belediye meclis toplantılarının yayınlanmasına yönelik maddeleri içeren 'Yerel Yönetim Şeffaflık Taahhütnamesi'ni imzalayan Yavaş, bu dönem belgeyi imzalayan ilk belediye başkanı oldu.

Belgenin sahibi Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin destekçileri arasında ise İngiliz Büyükelçiliği, İsveç Başkonsolosluğu, Avrupa Birliği (AB) ve Hollanda Krallığı da yer alıyor.

Yavaş’ın yanı sıra 2019 yılında özellikle CHP’li belediye başkanlarının imzaladığı 'Yerel Yönetim Şeffaflık Taahhütnamesi’nde Türkiye’nin üniter yapısını (tek odaklı) tartışmaya açan ifadeler yer alıyor. ‘Şeffaflık’ adı altında yurttaşlarda üniter devlet anlayışına karşı güvensizlik yaratmayı amaçlayan belgede, iklim değişikliği tuzağından toplumsal cinsiyetçilik dayatmasına çeşitli maddeler bulunuyor.

Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak

MERKEZİ OTORİTE KISKACA ALINIYOR

Söz konusu belgedeki ‘İklim değişikliğinin risklerini azaltmaya yönelik kent ve çevre politikalarının hayata geçirilmesi; kentin tarihi, doğal ve kültürel mirasını, ekolojisini, varlıklarını ve değerlerini değiştirme kapasitesi taşıyan projelerin kentin imar planlarında yer almadan önce gerekli etki analizlerinin yapılması ve bütün bu sürecin şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi için çalışacağım.’ maddesiyle merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki otoritesi hedef alınıyor. Böylelikle ulus devlet hiyerarşisinin yok sayıldığı bir yazılı sözleşme ile enerji üretimi noktasında merkezi yönetimin hareket kabiliyeti sınırlandırılıyor.

Editör: Haber Merkezi