Sağlık

Koyu tende güneş lekeleri daha yaygın

Dermatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaman Sönmez, güneş lekelerinin yüksek ultraviyole (UV) radyasyon içeren bölgelerde yaşayan koyu ten rengine sahip kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtti. Sönmez, melanin üretiminin UV ışınlarının yanı sıra çeşitli faktörler tarafından tetiklenebileceğini ifade etti. "Melanogenez; UV ışınları dışında hormonlar, genetik yatkınlık, gebelik, tiroit disfonksiyonu, inflamasyon, kozmetikler, ilaçlar ve reaktif oksijen türevleri (ROS) gibi birçok etmenle etkilenebilir," ded

Abone Ol

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi'nden Op. Dr. Yaman Sönmez, melazma olarak bilinen güneş lekeleri hakkında bilgi verdi. Melazmanın, cildin en dış tabakası olan epidermiste melanosit hücrelerinin sayısının ve aktivitelerinin artışı sonucu ortaya çıktığını açıklayan Sönmez, "Bu durum, melanin birikimine neden olur ve genellikle yüzün güneşe maruz kalan bölgelerinde, bazen de boyun, yanak, alın, üst dudak, burun ve çenede kahverengi veya gri-kahverengi lekelerle kendini gösterir," dedi. Sönmez, melazmanın özellikle Fitzpatrick cilt tipi IV - VI'ya sahip, yani koyu ten rengine sahip, üreme çağındaki kadınlarda daha yaygın olduğunu vurguladı.

Tetikleyici faktörler

Op. Dr. Sönmez, melazmanın çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti: "Melanogenez, UV ışınlarının yanı sıra hormonlar, genetik yatkınlık, gebelik, tiroit disfonksiyonu, inflamasyon, kozmetikler, ilaçlar ve reaktif oksijen türevleri (ROS) gibi faktörlerle tetiklenebilir. Özellikle oral kontraseptifler, menstrüel döngüdeki değişiklikler ve gebelik sırasında östrojen ve progesteron düzeylerindeki değişiklikler, melanosit uyarıcı hormon (MSH) salınımını artırarak melazmayı tetikleyebilir. İlaçlarla ilişkili hiperpigmentasyonun patofizyolojisi tam olarak anlaşılmasa da, ilacın ciltte birikimi fotoduyarlılığa neden olabilir ve melanogenezi başlatabilir," diye ekledi.