ERCAN KÜÇÜK - HABER MERKEZİ

65 bin üyesi ile dünyanın en büyük baroları arasında olan İstanbul Barosu'nda seçim heyecanı yaşanıyor. 19-20 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak genel kurulda 12 adayın yarışması bekleniyor.

Seçim sürecinde gruplar arasındaki ittifaklar ve bölünmeler dikkat çekti. İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı seçilen mevcut başkan Filiz Saraç, 2022’deki seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı olmuştu. Hafta sonu yapılacak seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu bölünerek iki aday çıkarttı. Filiz Saraç ve yardımcılığını yapan Ali Gürbüz Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına başkanlık için yarışacak. 2 adayın destekçileri arasında sosyal medyaya da yansıyan çeşitli tartışmalar yaşanmıştı. Önceki İstanbul Barosu Başkanları Ümit Kocasakal ve Mehmet Durakoğlu’nun Ali Gürbüz’ü desteklediği belirtiliyor.

Seçimde öne çıkan bir diğer isim de Hasan Kılıç olarak gösteriliyor. Son üç seçimde ikinci olan Kılıç, bu seçime ittifakla giriyor. Önce İlke Yükseliş Hareketi Başkanı olan Kılıç, başkanlığını Elif Görgülü’nün yaptığı Önce Avukat Grubu ile birleşerek Avukatın Yükselişi Hareketi’nin başkan adayı oldu.

Muğla'da üç bölgede orman yangını Muğla'da üç bölgede orman yangını

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da başkanlık için yarışacak isimler arasında yer alıyor. Değişim İçin Avukatlar Grubu'nun adayı olan Kaboğlu, 2018'de CHP'den milletvekili seçilmiş, CHP’nin tartışılan anayasa taslağını hazırlayan kişi olarak medyada da yer almıştı. Kaboğlu’nun çıkardığı yönetim kurulu aday listesinde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatından, PKK sanıklarına kadar, bölücü terör örgütüne yakın birçok isim yer alması gündem olmuştu.

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı olmak için yarışacak adaylar şu şekilde:

Filiz Saraç (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu)

Ali Gürbüz (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu)

Hasan Kılıç (Avukatın Yükselişi Hareketi)

Mert-er Karagülle (Değişim İçin Güçlü Baro)

Turgay Bilge (Avukat Hakları Grubu)

Türkan Kara (Genç Hukuk Hareketi)

Abdulhalim Yılmaz (Bağımsız Avukatlar)

Hakan Çatak (İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu)

İbrahim Özden Kaboğlu (Değişim İçin Avukatlar)

A. Metin Uracin (İstanbul Avukatlar Birliği)

Savaş İşliyen (Bağımsız)

Yasin Şen (Bağımsız)

Düşük katılım

Yaklaşık 65 bin üyesi olan İstanbul Barosu seçimlerine avukatların düşük katılım göstermesi dikkat çekiyor. 2022’de yapılan bir önceki seçimde 56113 avukatın 23899’u oy kullanmış, katılım oranı %42.59 olmuştu. Özellikle genç avukatların düşük ilgi gösterdiği seçimlere katılmama cezasının yaklaşık bin TL olduğu belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi