FULYA TEK / HABER MERKEZİ
Aylardır süren İsrail’in Filistin soykırımı nihayet duracak gibi. Filistin ve İsrail, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın araya girmesiyle üç aşamalı bir anlaşma metninde mutabık kaldı. İsrail anlaşmada yan çizme taktikleri gütse de, Trump 20 Ocak’ta göreve resmen başlayacağı tarihe kadar yürürlüğe sokmakta kararlı.
Ancak İsrail’in yaptığı emsalsiz soykırım, bu ateşkese rağmen imajını kötüleştirmeyi sürdürüyor. Avrupa’nın orta yerinde, Avusturya’da insani yardım kuruluşu yöneticiliği yapan Dr. Tarkan Tek, İsrail’in soykırım nedeniyle imaj kaybettiğini bizzat gözlemlediğini söyledi.
Samimi Haber’e açıklamalarda bulunan RAHMA Avusturya İnsani Yardım Derneği yöneticisi Dr. Tarkan Tek, Gazze’de yaşanan son gelişmeleri, ateşkesi ve sonrasında yapılması gerekenleri değerlendirdi.
Avrupa’da İsrail’i elit çevrenin ve Siyonistlerin desteklediğini söyleyen Dr. Tek, İsrail’in anlaşmaya sadık kalmayabileceğini de dile getirdi.
“HERKES UMUTLU BAKIYOR “
Dr. Tek, Gazze’de kritik dakikalar yaşandığını belirterek, İsrail-Hamas ateşkesinin, hayatında gördüğü en zor anlaşmalardan biri olduğunu vurguladı. Tek, bu ateşkesin birkaç defa denendiğini fakat sonuç alınamadığını hatırlattı.
Ateşkesin herkesi geleceğe daha umutla bakmaya yönelttiğini belirten Dr. Tek, insani yardım çalışmalarıyla ilgili olarak şunları anlattı:
“Biz Gazze’ye Filistin Kızılayı üzerinden yardım yapıyoruz. Mısır ve Ürdün üzerinden daha önce kısmen yardımlar ulaştırıyorduk. Ama İsrail, gerekli yardım miktarının çok azının geçişine izin veriyor. İrtibatta olduğumuz yerel insani yardım kuruluşlarına bile güvenmiyor. Ancak şu aşamada herkes umutlu bakıyor. Biz de hazırlık yapıyoruz. Mısır kapıyı açacağını söyledi. İlk başta Refah kapısından içeri gireceğiz. Türkiye’deki yardım kuruluşlarıyla birlikte hareket edeceğiz”.
“GAZZE’YE 70 BİN TON BOMBA ATILDI”
“Bu savaşın bir esir anlaşmasıyla sona ermesinden başka bir yol yoktu” diyen Dr. Tek, ateşkesin sağlanmış olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dr. Tek; “Acı içinde bekleyen İsrail halkı ve aileler adına da, savaş nedeniyle tarifsiz bir yıkım yaşayan Gazze'deki masum insanlar adına da bu günün gelmiş olmasından dolayı mutluyum. Filistin halkı adeta cehennemi yaşadı. Çok fazla masum insan hayatını kaybetti, çok fazla topluluk bu süreçte yok oldu. Bu anlaşmayla nihayet Gazze halkı toparlanıp, yıkıma uğrayan yerleri yeniden inşa etmeye başlayabilir” şeklinde konuştu.
“BÜTÜN İNSANLIK GAZZE’YE DESTEK OLACAĞINI SÖYLÜYOR”
Ateşkes anlaşmasının, Gazze halkının ihtiyaç duyduğu yardıma erişmesini sağlayacağını belirten Dr. Tek, bu sürecin iki taraf için de barışçıl bir gelecek ve iki devletli çözüm sunacağını düşündüğünü ifade etti. Dr. Tek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vicdanlarını bir anlamda hem rahatlatmak hem de insanlıklarını ortaya koymak için, Gazze için bir şey yapmak istiyorlar. O yüzden Türkiye'de bütün insanlığa rol düşüyor. Biz Avusturya ve Avrupa çapında bununla ilgili yetimhane, insanların sosyal yaşam konutları tarzında projeler yapmayı düşünüyoruz. Arkadaşlarımızla hazırlıklar yaptık”.
BIRAKILACAK ESİRLER ARASINDA ABD VATANDAŞLARI DA VAR
RAHMA Avusturya İnsani Yardım Derneği yöneticisi Dr. Tarkan Tek, anlaşmanın üç aşamadan ibaret olduğunu hatırlatarak; “Bu aşama, tam ve kapsamlı bir ateşkesi, İsrail güçlerinin Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesini ve Hamas tarafından tutulan özellikle bazı yaşlı, kadın ve yaralıların serbest bırakılmasını içeriyor. İlk aşamada serbest bırakılacak esirler arasında ABD vatandaşları da bulunuyor” dedi.